In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2015. november 27., péntek, Virgil napja van. Holnap Stefánia napja lesz.

„Szép a Göcsej hepe-hupás fődje,
Drága annak minden kicsi göröngye.
Fömenek a Kandikó tetejjére,
Elátok a világ másik felére…” 
                                      (tartja a mondás Göcsejben.)
 
 
  
Tisztelt Olvasó!
Tisztelt Polgártársam!
 
Göcsej, hazánk sok szép tája között az egyik legszebb gyöngyszem! Ha el akarjuk felejteni a modern világ ránk kényszerÍtette szinte ember-idegen elvárásait és a harmóniát, a természetes békét keressük, itt fel lehet fedezni!
Az ide látogató a dombok ölelésében megbúvó kis falvakat, a csodás illatú harmatos reggeleket és a békés, meghitt beszélgetéseket invitáló csendes estéket fogja találni. A völgyekben tiszta vizű patakok, a dombokon „szőlőhegyek” melyeken mindmegannyi óvatosan megbúvó, ugyanakkor a népi építészet nagyszerű csodái a boronapincék sorakoznak. A szerencsésebb szőlősgazdák bizony több száz éves borona pincével, bennük hasonlóan régi, fából készült szőlőpréssel büszkélkedhetnek.
Göcsej férfinépe ügyesen bánik a fával, nagyszerű kerámiaedényeket tud készíteni, mert bizony itt a föld sok agyagot tartalmaz. Jól ismeri a vadak járását, a felhők menését, mert ezt örökölte őseitől. Mély tisztelettel műveli szőlejét és szívesen kínálja borát.
Az asszonynép szigorúan vigyáz a tűzhely melegére és a ház tisztességére. Nyílt szívvel és mosollyal fogadja a kedves vendéget, jaj annak aki nem kóstolja végig az eléje feltálalt göcseji étkeket! Göcsejben igazi, a tájhoz illő finomságokkal találkozik az idegen. Nem fogja elfelejteni a vargányás krumpli levest, a csodás vadpörköltet dödöllével, a tejfölös krumpli prószát, az ízes aszalt gyümölcsök ízét….
Göcseji emberekben mélyen gyökereznek a régi népi hagyományok. Mint minden népszokásban itt is a gazdag gyerekáldás, a bő termés iránti vágyat és az életörömöt fejezik ki. Az itteni emberek mélyen tisztelik az Urat, tiszteletüket a szőlő hegyeken és a mezőkön felépített kőfeszületek és szoborfülkék, és azok talpazatán elhelyezett friss virágokbizonyítják. Az épített értékek minden göcseji faluban, így KÁVÁSON is fellelhetők, melyek helyi ill. országos védelem alatt állnak.
Ha a sors el is visz messzi vidékre és országokba bennünket, visszavágyunk ölelkező dombjaink közé és meghitt hangulatú falunkba, mert a táj szeretete mélyen ívódott zsigereinkbe és sejtjeinkbe. Kedves Idegen, ha meglátogatsz bennünk, meg fogod érteni mindazt az érzést ami az itt élő emberek lelkében honol.
 
 
 „Sok vidék van itt e csonka hazában, Istenünk teremtett sok szépet itt.
Népe mégse tudja, mert hát nem láthatta, meg nem ismerhette szépségeit.
Senki nem törődött, vajon itt e földön, létezik-e, s merre, hol van a Göcsej.
Hej, pedig ha tudná, nincsen e hazában még sok ilyen szép, és ilyen kedves hely.
De jobb idő járja, hál’ Istennek mára, szép Göcsejbe mostmár nemcsak madár jár.
 
Gyűjjön megismerni, gyűjjön megszeretni, népe itt mindenkit oly szívesen vár!”
                                                                                                     ( Ismeretlen szerzőtől)
Tisztelettel:
 
Fekete Heribert László
polgármester
 

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozásPatikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés