In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2017. november 23., csütörtök, Kelemen és Klementina napja van. Holnap Emma napja lesz.

hamvazoszerdaNagyböjt kezdete, böjtfogadó szerda vagy száraz szerda néven emlegetik. A katolikus vallású híveknél szigorú böjti nap, húst nem ehetnek, és egyszer lakhatnak jól, de még kétszer egy keveset étkezhetnek. Neve onnan származik, hogy az őskeresztények vezeklésként hamut szórtak a fejükre. Majd később egyházi szertartásként általánossá vált a hamvazkodás.
Hamvazószerda elmaradhatlan étele a savanyú tojás és a heringes savanyú káposzta. Valaha a hanglatos kiskocsmákban a farsangi mulatozás után a forrongó gyomrukat sörrel csillapító törzsvendégek ingyen kapták a heringes savanyú káposztát.

SAVANYÚ TOJÁS LEVES

Hozzávalók: 4 dkg zsír, 4 dkg liszt, 2 dkg porcukor, 6 dkg vöröshagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, só, babérlevél, néhány szem feketebors, ecet, 6-8 tojás, 1 dl tejföl.

Barna rántást készítünk a következőképpen: a zsírba teszünk egy kávéskanál porcukrot, ha barna beletesszük a lisztet és a megreszelt vöröshagymát. Jól elkeverjük egy kávéskanál pirospaprikával, s feleresztjük 12 dl vízzel vagy húslével. Megsózzuk, és néhány szem borsot, egy zöld babérlevelet és egy kis ecetet teszünk bele, lassan felforraljuk és megszűrjük. Tálalás előtt személyenként 2 tojást ütünk bele, és néhány percig csendesen forrni hagyjuk. Végül tejföllel ízesítjük.

HERINGES SAVANYÚ KÁPOSZTA

Savanyított, nyers káposztát összekeverünk vékony karikákra vágott vöröshagymával, köménymaggal, és leöntjük finom olajjal. (Az olajnak tulajdonképpen lenmagolajnak kell lennie, de ezt sokan nem szeretik.) Több megtisztított, kétujjnyi szélesre szeletelt heringet és oroszhalat teszünk bele. Nyolcadokra vágott kemény tojással díszítjük.

PONTYKOCSONYA
(elkészíthető másfajta halból is)

Hozzávalók: 1 kg ponty, 2 l víz, 50 dkg halcsont vagy halfej, egy fél babérlevél, só, 2 evőkanál ecet vagy citromlé, 6 dkg vöröshagyma, citromhéj, 25 dkg leveszöldség, 3 tojásfehérje, egy fél dl paradicsomlé.

A megtisztított pontyot vagy halat a vékonyra vágott zöldséggel, ecettel, vöröshagymával és a fűszerekkel feltesszük főni. Csendes főzéssel 20 percig pároljuk, majd a halat kivesszük, a halcsontokat teszzük a lébe, s a felére beforraljuk. A halat mély tálba rakjuk, és a bőrét levesszük. A hal levét leszűrjük, 3 tojásfehérjével, paradicsommal, egy kis citromlével összekeverjük, és ismét felfőzzük, aztán vízbe mártott asztalkendőn vagy szűrőruhán leszűrjük. A leszűrt hallevet zsírtalanítjuk, és a halra öntve megfagyasztjuk. A 2 liter vizet kb. 6-7 dl-re forraljuk be.

KUKORICAKÁSA

Hozzávalók: 30 dkg kukorica.

A kukoricát kézi őrlőn megőröljük, vagy famozsárban szétzúzzuk. Aztán többször megmossuk. Hideg vízben föltéve mérsékelt tűzön főzzük. Közben gyakran kevergetjük,nehogy az edény aljához süljön. Amikor már majdnem kész, egy kevés sót szórunk bele, és tovább főzzük, amíg meg nem puhult, és olyan nem lett, mint a főtt rizs.
Tejjel fogyasztjuk. Ha melegen kerül az asztalra hideg forralt tejjel, ha pedig hidegen, forró tejjel ízletesebb. De melegen is, hidegen is föl lehet szolgálni savanyú tejjel vagy tejföllel. A szegényparasztság körében régebben kedvelt volt még a tökmagolajjal vagy napraforgóolajjal rétegezett kukoricakása is, ezt melegen fogyasztották.
A kukoricakását böjti ételek készítéséhez is használjuk, pl. hús nélküli töltött káposztába rizs helyett.

MÉZES PATTOGATOTT KUKORICA

Hozzávalók. 12 dkg méz, 4 dkg zsír, 1 l pattogatott kukorica.

A mézet barnáspirosra pirítjuk, beletesszük a zsírt és folytonosan kevergetve a pattogatott kukoricát. Addig hagyjuk kis lángos, míg a kukorica fel nem szívta a mézet. Ekkor olajozott tányérra vagy deszkára öntjük, és vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle.

Régi, de jó
BÖJTÖS SAVANYÚSÁG

Hozzávalók. 1 fej savanyú káposzta, 2 kanál lenmagolaj, 2 tojás.

A nyers, vágott savanyú káposztára lenmagolajat öntünk, tetejére keménytojás-szeleteket teszünk.

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozás







Patikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés