In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2017. október 23., hétfő, Gyöngyi napja van. Holnap Salamon napja lesz.

A marhahúsokat az elkészítés módjától függően felhasználás előtt 2-3 nappal ajánlatos bepácolni. Páclé készítése 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 10-15 szem bors, 1 evőkanál ecet, kb. 1,5 liter víz, só, 1-2 babérlevél. A megtisztított zöldségeket és a hagymát vékony szeletekre vagy karikákra vágjuk. Sós vízbe tesszük borssal, babérlevéllel, ecettel ízesítjük, és legalább 1/2 óráig főzzük. Kihűtjük, a húsra öntjük, 2-3 napig hideg helyen letakarva tartjuk. Felhasználás előtt a húst a pácléből kivesszük, és a neki megfelelő módon felhasználjuk. Száraz pác készítése A húst őrölt borssal megszórjuk, mustárral megkenjük, és annyi olajat öntünk rá, hogy a húst teljesen ellepje. Hűtőben 1-3 napig érleljük. Használat előtt a húst kivesszük, az olajat papírszalvétával leitatjuk, és a húst a neki megfelelő módon elkészítjük. A fűszeres olajat a hús készítésekor felhasználhatjuk. Hagymás rostélyos 50-60 dkg marhahátszín, 2 tojásnyi zsír, 2 fej vöröshagyma, 1 púpozott evőkanál liszt, késhegynyi őrölt bors, só. A hátszínhúst szeletekre vágjuk és 1-2 napig a hűtőszekrényben száraz pácban érleljük. A tisztított hagymát vékony karikákra szeleteljük, lisztben megforgatjuk. A zsírt egy lábasban fölhevítjük, és a hagymát világosbarnára megpirítjuk. A hagymát kiszedjük, és melegen tartjuk. A hússzeleteket megsózzuk, és ugyanebben a zsírban hirtelen mind a két oldalán pirosra sütjük, majd a tálra tesszük, rászórjuk a pirított hagymát, kicsit meglocsoljuk a húst a zsírjával. Kockákra vágott sültburgonya-körettel tálaljuk. Fiatal marhahúsból pácolás nélkül is készíthető.

Marhapörkölt

50-60 dkg marhahús, 2 tojásnyi zsír, 2 fej vöröshagyma, 1 kiskanál színes paprika, késhegynyi köménymag, 2 gerezd fokhagyma, 2 zöldpaprika, 1 nagyobb paradicsom, só. A húst kockákra vágjuk, megmossuk. (Pörköltnek lehetőleg kicsit kövérebb marhahúst használjunk.) Az apróra vágott vöröshagymát a forró zsírban nem pirítjuk, hanem csak átkeverjük, utána hozzátesszük az apróra vágott fokhagymát, a köménymagot, a színes paprikát, elkeverjük, és kevés vízzel felöntjük. Néhány percnyi főzés után hozzátesszük a húst, megsózzuk, és lefedve pároljuk. Párolás közben időnként megkeverjük, ha a leve elfőtt, a vizet pótoljuk. Amikor a hús puhulni kezd, hozzáadjuk a feldarabolt zöldpaprikát és a paradicsomot. Ezzel készre pároljuk a pörköltet. Párolás közben vigyázzunk arra, hogy csak annyi lé legyen rajta, amennyi éppen ellepi. A paprika és paradicsom helyett lecsót is használhatunk. Köretnek tarhonyát vagy galuskát adjunk.

Marhahús majoránnával

60 dkg marhahús, 2 tojásnyi zsír, 1 kávéskanál majoránna, késhegynyi őrölt bors, 2 fej vöröshagyma, 1 evőkanál liszt, 1 pohár tejföl, só. A marhahúst ujjnyi vastag, 2-3 cm hosszú csíkokra vágjuk. Jól megmossuk, lecsepegtetjük. A tisztított vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a zsírban épp csak elkeverjük, hozzáadjuk a húst, borssal, sóval, majoránnával megszórjuk. Kevés vízzel felöntjük, és lefedve pároljuk. Időnként megkeverjük, ha a levét elfőtte, kevés vízzel mindig pótoljuk. Ha puhára párolódott a hús, hozzáöntjük a liszttel elkevert és kevés vízzel hígított tejfölt. Néhány percig főzzük. Szélesre vágott kifőtt tésztával tálaljuk.

Rakott marhahús

60 dkg marhahús, 2 tojásnyi zsír, 1 fej vöröshagyma, 1-2 zöldpaprika, 10-12 burgonya, 1/2 bögre paradicsomlé, 1 pohár tejföl, késhegynyi bors, só. A húst szeletekre vágjuk, kicsit kiverjük, megsózzuk, és kevés forró zsírban hirtelen átsütjük. A burgonyákat megmossuk, meghámozzuk, és vékony karikákra szeleteljük, megsózzuk. A tepsit hideg zsírral kenjük ki, terítsük bele a megsózott, és karikákra vágott burgonya felét. Erre helyezzük rá a hússzeleteket. Szórjuk meg őrölt borssal. A vöröshagymát megtisztítjuk, karikákra szeljük, és a hússzeletekre rakjuk. A tisztított zöldpaprikát karikákra szeleteljük, és szintén a húsra rakjuk, majd a burgonyaszeletekkel betakarjuk. A hús zsírjába beleöntjük a fél bögre paradicsomot, egy bögre vizet és a tejfölt. Az egészet összekeverjük, és a burgonyára öntjük. Ha van maradék zsírunk, azt is rálocsoljuk. Sütőbe tesszük, és a sütő hőmérsékletétől függően kb. 1 óráig keverés nélkül sütjük. Finom, laktató étel. Párolt marhafartő 60-70 dkg marhafartő, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, tojásnyi zsír, 1 kávéskanál egész bors, késhegynyi kakukkfű, 1-2 babérlevél, 3 evőkanál paradicsompüré, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 2 dl vörös bor, só. A húst megmossuk, leszárítjuk, besózzuk. A zsírt fölhevítjük és a húst megforgatjuk benne, megsütjük, hogy minden oldala szép piros legyen. Utána kivesszük a zsírból és félretesszük. A zsír ban barnára pirítjuk a cukrot, majd beletesszük a tisztított és karikákra vágott zöldségeket és a vöröshagymát. A fokhagymát egészben hagyjuk, és úgy tesszük a zsírba. Lassan tovább pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a lisztet, a borsot, a babérlevelet, a kakukkfüvet és az egészet még egy kis ideig pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a vörösbort, jól elkeverjük, és felöntjük kétbögrényi vízzel vagy csontlével. Többször megkeverve a zöldséges levet fölforraljuk. A húst beletesszük, és lefödve sütőben pároljuk egy és fél óráig. Párolás közben néha megkeverjük. A húst megfordítjuk. Ha a leve nagyon elfőtt, kevés vízzel felöntjük. Ha a hús megpuhult, a mártásból kivesszük. A mártást szitán átszűrjük, és melegen hagyjuk. A húst vékonyabb szeletekre vágjuk, tálba helyezzük, és a mártással leöntjük. Köretnek burgonyaropogóst adunk.

Lecsós marhaszelet

60 dkg csont nélküli marhahús, 2 tojásnyi zsír, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott evőkanál színes paprika, 2 ujjnyi füstölt szalonna, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 evőkanál liszt, 6-7 zöldpaprika, 3-4 paradicsom, só, késhegynyi őrölt bors. A húst megmossuk, leszárítjuk, és szeletekre vágjuk. A zsírt fölhevítjük egy nagyobb lábasban. A hússzeleteket kissé kiverjük, megsózzuk, széleit bevagdossuk. Lisztben megmártjuk, és a forró zsírban hirtelen átsütjük. A hússzeleteket a zsírban félrerakjuk. A tisztított vöröshagymát apróra vágjuk, és a hús zsírjában üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a paprikát, a paradicsompürét, az összezúzott fokhagymát, az őrölt borsot. Az egészet elkeverjük, felöntjük kevés vízzel, néhány percig forraljuk, és a szelet húsokat beletesszük. Annyi vizet öntünk hozzá, hogy a szeleteket éppen ellepje. Lefedjük, és fedő alatt lassan pároljuk, időnként megforgatjuk, és ha kell, kevés vizet öntünk utána. Mielőtt a hús teljesen megpuhulna, hozzátesszük a közben elkészített lecsót. A füstölt szalonnát hosszú csíkokra vágjuk, és világosra pirítjuk, hozzáadjuk a szeletekre vágott paprikát és a paradicsomot. Gyengén megsózzuk, 10-15 percig pároljuk, és a húshoz adjuk. Az egészet készre pároljuk. Köretnek sós vízben főtt burgonyát vagy tarhonyát adjunk.

Vadas pecsenye

60-70 dkg vesepecsenye, 2 ujjnyi füstölt szalonna, 2 tojásnyi zsír, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, fél zeller, 1 fej közepes nagyságú vöröshagyma, 1 evőkanál ecet, 3 babérlevél, 1 evőkanál cukor, 2 csapott evőkanál liszt, 5-6 evőkanál tejföl, só, pár szem bors, kevés citromhéj. A vesepecsenyét a zsíros és hártyás részektől megtisztítjuk, lemossuk és leszárítjuk. Besózzuk, és a füstöltszalonna-csíkokkal megtűzdeljük. Lábasban a zsírt fölhevítjük, és benne a húst megforgatjuk, hogy mindenütt fehér színt kapjon. A sárgarépát, a zellert, a petrezselyemgyökeret, a vöröshagymát megtisztítjuk, megmossuk, karikákra vágjuk, és a hús mellé tesszük. A húst megöntözzük az ecettel, kevés vizet öntünk alá, és fedő alatt pároljuk. Ha világosbarnára sült, kevés vizet adunk hozzá, babérlevéllel, borssal, citromhéjával fűszerezzük. Ha a hús megpuhult, zsírjára sütjük. Egy másik edényben lefedve melegen tartjuk. Elkészítjük a mártást. A lábasban a pecsenye zsírjában világosbarnára pirítjuk a cukrot, a liszttel megszórjuk, még picit pirítjuk, és felöntjük egy bögre vízzel. Jól felfőzzük a mártást. A zöldséggel együtt áttörjük. Az áttört mártást újra felfőzzük, és szükség szerint ecettel, cukorral vagy sóval ízesítjük. Aki szereti, kevés mustárt és citromlevet keverhet a mártásba. A tálalás előtt keverjük bele a tejfölt. A felszeletelt húst tálra rakjuk, mártással leöntjük, és zsemlegombóccal körítjük. Ha a húst páclével készítjük, ugyanúgy járunk el, mint ha nem páclével készítettük volna. Kivesszük a léből a húst, megtűzdeljük a szalonnával, a zsírba tesszük, és mellérakjuk a páclében lévő zöldséget. A pecsenye öntözéséhez és a mártás készítéséhez is páclevet használunk.

Paprikás marhaszelet

50-60 dkg marhahús (csont nélküli), tojásnyi zsír, 1 fej vörös hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 csapott evőkanál színes paprika, késhegynyi köménymag, csipetnyi majoránna, 2-3 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 evőkanál tejföl, só. , A húst megmossuk, leszárítjuk, és fölszeleteljük. Kevés zsíron hirtelen átsütjük, és egy másik edénybe rakjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és a zsírban világosra pirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a színes paprikát, a köménymagot, a majoránnát, és az egészet elkeverjük, kevés vízzel felöntjük, néhány percig főzzük, és ráöntjük a hússzeletekre. Megsózzuk, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy a húst ellepje. Fedő alatt pároljuk. Időnként megforgatjuk, és kevés vizet öntünk utána. Ha a hús puhulni kezd, hozzátesszük a darabokra vágott zöldpaprikát, később a paradicsomot és a tejfölt, és puhára pároljuk. Köretnek hasábokra vágott és sós vízben megfőtt burgonyát, vagy spagettit adhatunk hozzá.

Borjúborda gombával

60 dkg borjúkaraj, 20 dkg gomba, 5 dkg vaj, 2 szelet sonka (15 dkg), 3 tojás, 1 csomó petrezselyemzöld, 3 evőkanál liszt, 4 evőkanál morzsa, késhegynyi őrölt bors, só, olaj a kisütéshez. A borjúkarajt letisztítjuk, a vastag gerinccsontját bárddal lecsapjuk, csak a bordacsontokat hagyjuk meg a húson. Megmossuk, szárazra töröljük. A két bordacsont között éles késsel a húst fölszeleteljük, megsózzuk, a bordákat felszúrjuk, és a gombás töltelékkel megtöltjük. A nyílást fogvájóval vagy hústűvel megtűzzük, lisztbe, tojásba, morzsába forgatjuk, és forró olajban kisütjük. Töltelék készítése: a gombát megmossuk, apró kockákra vágjuk, a vajat fölhevítjük, a gombát beletesszük, megsózzuk, borssal meghintjük és kissé megpirítjuk, hozzákeverjük az apró kockákra vágott sonkát, az apróra vágott petrezselyemzöldet és egy felvert tojást. Az egészet összekeverjük, és hűlni tesszük. Ugyanezzel a gombás keverékkel sertésbordát is tölthetünk.

Rakott borjúszelet

70 dkg borjúcomb, tojásnyi zsír, 20 dkg sajt, 1 mokkáskanál pirospaprika, diónyi vöröshagyma, 1 pohár tejföl, só. A húst lemossuk, leszárítjuk és felszeleteljük. Kicsit kiverjük, besózzuk, és forró zsírban gyorsan kisütjük. Tűzálló tálat vagy cseréptálat a pecsenyezsírral kikenünk, és a húsokat egymás mellé belerakjuk. Meghintjük a hússzeleteket reszelt sajttal, kevés reszelt vöröshagymával, pirospaprikával. Betakarjuk a maradék hússzeletekkel. A tejfölt elkeverjük a pecsenye zsírjával és kevés vízzel. A húsra öntjük. Megszórjuk a maradék sajttal, és közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük. Párolt rizzsel és fejes salátával tálalhatjuk.

Borjútekercs

60 dkg borjúcomb, 25 dkg apróhús vagy baromfi mellhús, 1/2 bögre búzadara, 2 tojás, csipetnyi bazsalikom, késhegynyi őrölt fehér bors, 2 tojásnyi zsír, 1 tenyérnyi borjúmáj vagy 6-7 csirkemáj, 1 bögre zöldborsó, 1 csomó petrezselyemzöld, 1-2 dl tej, só. A borjúcombot megmossuk, letörölgetjük, hártyáitól megtisztítjuk, és három szeletet vágunk belőle. Húsverővel kiverjük, és gyengén megsózzuk, egymásra rakjuk, és félretesszük. A kiverésnél vigyázzunk, hogy ki ne szakadjon a hús. Az apróhúst vagy a mellhúst kétszer ledaráljuk, hozzáadjuk a búzadarát, a fűszerféléket és a tojásokat, három evőkanál olvasztott zsírt, és kissé megsózzuk. Jól összekeverjük, majd a meleg tejet apránként hozzáadjuk, és simára kidolgozzuk. A májat apró kockákra vágjuk. A zsír egy részét fölhevítjük, és a kockára vágott májat megforgatjuk benne. Három-négy perc múlva levesszük a tűzről és lefedjük. A zsírjából egy kicsit leszűrünk, és a borsót beletesszük; megszórjuk a tisztára mosott és apróra vágott petrezselyemzölddel, csipetnyi sóval, és elkeverjük. Fedő alatt félig megpároljuk, hozzátesszük a májhoz, és jól összekeverjük. A hússzeleteket kiterítjük, a húspépet elosztjuk rajta, és elsimítjuk. A májas-borsós keveréket a húspép tetejére simítjuk. A szelet két végét behajtjuk, és úgy csavarjuk fel, mint a piskótatekercset. Fehér cérnával betekerjük. A tekercseket egy tepsiben forró zsírban meghempergetjük, kevés vizet adunk hozzá, és közepesen meleg sütőben pirosra sütjük. Közben meglocsoljuk a levével. Ha megsült, a húst a tepsiből kivesszük, a cérnát leszedjük róla, és 8-10 perc múlva felszeleteljük. A pecsenye levét alántjük. Rizibizivel és fejes salátával tálaljuk.

Borjúpaprikás

70-80 dkg borjúlapocka, 1 vöröshagyma, tojásnyi zsír, késhegynyi pirospaprika, 1 zöldpaprika, késhegynyi őrölt bors, egy parányi babérlevél, 1 pohár tejföl, 1 evőkanál liszt, só.

A húst kockákra vágjuk, megmossuk és lecsöpögtetjük. A zsírt fölhevítjük, a tisztított hagymát megreszeljük, a zsírban félig megpirítjuk, belekeverjük a pirospaprikát, kevés vízzel fölengedjük, zsírjára sütjük. Beletesszük a húst, megsózzuk, és lefedve pároljuk, időnként megkeverjük. Rászórjuk a borsot, elkeverjük, és ha szükséges, kevés vizet öntünk alá. Amikor a hús már puhulni kezd, hozzátesszük a megtisztított és karikákra vágott zöldpaprikát, a babérlevelet, s jól elkeverjük, közben a lisztet a tejfölben simára keverjük, kevés vízzel fölhígítjuk, és a húsra szűrjük. Jól összekeverjük, és fölforraljuk, megízleljük, és ha kell, ízesítjük. Ha sűrű lenne, kevés vízzel vagy pici tejjel hígítjuk. Köretnek galuskát vagy párolt rizst adunk.

Frissen sült borjúszeletek

60-70 dkg borjúfelsál, 2 csapott evőkanál liszt, 2 tojásnyi zsír, só. A húst fölszeleteljük, kissé kiverjük, a széleit bevágjuk, megsózzuk, lisztben megforgatjuk, forró zsírban pirosra sütjük, és egy tálra helyezzük. A zsír egy részét leöntjük róla. A megmaradt zsírt kevés vízzel felforraljuk, a szeleteket átforgatjuk benne. Köretnek sült burgonyát vagy bármilyen főzeléket adhatunk.

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozás







Patikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés