In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2017. október 23., hétfő, Gyöngyi napja van. Holnap Salamon napja lesz.

A saláták változatossá teszik étkezésünket, és szervezetünket vitaminokkal látják el. Készíthetjük hidegen, főzés nélkül és főzéssel, illetve párolással. ízesítésükhöz nemcsak ecetet, hanem főtt tojássárgáját, mustárt, olajat, sót, cukrot, tejfölt és egyéb fűszereket is használhatunk, de a fűszerezést ne túlozzuk el. Általában főzelékalapanyagból készítjük, de készíthetjük gyümölcsökből is. A főzéssel készítetteket ne főzzük túl puhára, mert keverés közben darabokra törik. A tálalás előtt 2-3 órát hagyjuk állni, hogy az ecet és a fűszerek jól átjárják. Kivétel ez alól a fejes saláta, amelyet csak tálalás előtt készítünk el. Az elkészített salátákat mindig hideg tálra tegyük, mert a meleg a benső értéket rontja. Fontos, hogy a tálalandó ételekhez megfelelő salátát adjunk (pl. pörkölthöz nem tálalunk bab- vagy gombasalátát, a fejes saláta minden ételhez illik.) Az alapanyagot mindig szép, egyenletes szeletekre vagy karikára vágjuk, hogy ne csak ízletes, hanem tetszetős is legyen a tálunk. Régebben Is fogyasztottak salátákat étel-kiegészítőnek. Legszívesebben a savanyított káposztát tökmagolajjal vagy a fejes salátát fokhagymás forró zsírral leöntve és egészben eltett paprikát.

Burgonyasaláta

1 kg burgonya, 2 fej vöröshagyma, 1 dl ecet (10%-os), késhegynyi bors, 2 evőkanál cukor, só. Készítéséhez lehetőleg olyan burgonyát használjunk, amelyik nem fő szét. Általában a piros fajták a jobbak. A burgonyát alaposan megmossuk, héjában megfőzzük, leszűrjük, pár percig fedő alatt hagyjuk. Melegen lehúzzuk a héját, amikor teljesen kihűl, karikára vágjuk. Közben a hagymát megtisztítjuk, vékony karikákra szeljük, forró vízzel leforrázzuk, és gyorsan leszűrjük (így szép fehér marad). A salátaecetet elkészítjük. A sót, a cukrot, a borsot az ecetben elkeverjük, vízzel hígítjuk. A hagymát és a burgonyát az ecetes lébe tesszük, óvatosan elkeverjük, vigyázva, hogy a burgonya össze ne törjön. Legalább 2-3 órát állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.

Gombás burgonyasaláta

1 kg burgonya, 8-10 szép, kemény húsú gomba, 1 kanál paradicsompüré, 2 fej vöröshagyma, 1 púpozott evőkanál cukor, 1 citrom, 2 babérlevél, 1 dl almaecet, 1 teáskanál kakukkfű, csipetnyi őrölt bors, 1 dl étolaj, só. A burgonyát alaposan megmossuk, héjában megfőzzük, leszűrjük, és pár percig hagyjuk a fedő alatt. Még melegen lehúzzuk a héját, és teljesen hagyjuk kihűlni. A gombát megtisztítjuk, jól megmossuk, vékony szeletekre vágjuk, citromlével lecsepegtetjük. A hagymát kockára vágjuk, és az olajban megpároljuk, majd hozzáadjuk a paradicsompürét, a kakukkfüvet, a sót, a babérlevelet, a borsot, az ecetet és végül a gombát. Mérsékelt tűzön 5-6 percig főzzük. A főzés befejezése előtt hozzákeverjük a porcukrot, kevés vizet öntünk hozzá. Közben a lehűlt burgonyát vékony karikákra szeleteljük, és óvatosan hozzákeverjük a gombát. Ha nem elég a lé, akkor cukros, sós, ecetes vizet készítünk, és úgy keverjük össze az egész anyagot; a babérleveleket eltávolítjuk. 3-4 óra hosszat állni hagyjuk hideg helyen, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálaláskor petrezselyemlevéllel vagy gombaszeletekkel díszíthetjük.

Zelleres burgonyasaláta

1 kg burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 zeller, késhegynyi őrölt bors, 1 dl ecet, 1 evőkanál só, 1 evőkanál cukor, 1 citrom, 1 kávéskanál bazsalikom. . A burgonyát jól megmossuk, és héjában főni tesszük. A zellert megmossuk és meghámozzuk, majd nagyon vékony szeletekre vágjuk. Citromos vízben puhára főzzük, és levében hagyjuk kihűlni. A héjában puhára főtt burgonyát leszűrjük, lehámozzuk, ha kihűlt, vékony karikákra szeleteljük. Az ecet, a só, a bors, a bazsalikom, a cukor keverékéből megfelelő mennyiségű főtt zeller-lé hozzáadásával salátalevet készítünk, hogy kellemesen savanyú, fűszeres legyen. A hagymát is vékony szeletekre szeljük, lobogó vízzel leforrázzuk, leszűrjük, és a fűszeres ecetes lében a burgonyával, a főtt zellerrel együtt elkeverjük. Vigyázzunk, hogy a burgonya össze ne törjön. Többször óvatosan keverjük át. A burgonyát a lé lehetőleg mindig lepje el. Legalább 2-3 órát álljon a lében. Tálaláskor főtt tojásból vágott karikákkal és zellerlevéllel díszíthetjük.

Cékla almával

5-6 közepes nagyságú cékla, 5-6 alma, 2 evőkanál cukor, 1 dl ecet, 1 evőkanál só, 1 torma. A céklát alaposan megmossuk, ruhával jól leszárítjuk, és a sütőben nem nagyon puhára sütjük. Ha' már jó, a héját lehámozzuk, és nagyfogú reszelőn lereszeljük. Az almát nem fontos lehámozni, de szintén lereszeljük ugyanazon a reszelőn. A tormát apróra reszeljük, és elkészítjük a salátalevet. A cukrot, a sót, a tormát, az ecetet fél liter vízzel összekeverjük, és a céklához öntjük. Óvatosan összekeverjük, hidegen 3-4 órát érleljük, azután tálalhatjuk.

Káposztasaláta

1 fej káposzta, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál só, 4 evőkanál cukor, 1 dl ecet, 6-7dl víz, késhegynyi köménymag. A káposztát megtisztítjuk, külső hibás leveleit eltávolítjuk, kettévágjuk, a torzsáját kivágjuk, és nagyon vékonyra szeleteljük. A hagymát karikára szeleteljük, és a káposztához keverjük. Rászórjuk a köménymagot, megsózzuk és összekeverjük. Az ecetet, a cukrot vízzel elkeverjük, és a káposztára öntjük, jól összekeverjük. Fél órát állni hagyjuk. A salátát vörös káposztából is készíthetjük. Ebben az esetben, ha a vörös káposztát leszeltük, forrázzuk, és utána gyorsan szűrjük le, nyomkodjuk ki, úgy tegyük a cukros, sós, ecetes lébe. A vörös káposztához fehér káposztát is keverhetünk.

Hordós káposzta-saláta

2 fél marék savanyú hordós káposzta, 2 fej vöröshagyma, késhegynyi fehér bors, 1/2 dl tökmagolaj, só. A hagymát megtisztítjuk, karikákra szeleteljük, gyengén megsózzuk, a káposztával jól összekeverjük, borssal megszórjuk, és tökmagolajjal meglocsoljuk. Göcseji disznótoros pecsenyéhez, körömpörkölthöz, paprikás burgonyához kitűnő. (Régen Dél-Zalában nagyon elterjedt volt, de még ma is gyakran készítik.)

Uborkasaláta

4-5 közepes nagyságú uborka, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál só, 1 dl ecet, kevés víz. Az uborka két végét levágjuk. ízleljük meg, nem keserű-e. Jól megmossuk, és héjával együtt legyaluljuk. A hagymát megtisztítjuk, vékony karikákra szeljük, és az uborkával összekeverjük. Cukor, só, kevés víz keverékéből salátalevet készítünk és az uborkára öntjük.

Fokhagymás uborkasaláta

4-5 közepes uborka, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál színes paprika, csipetnyi bors, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál só, 1/2 öl ecet. Az uborkát megtisztítjuk, a két végét levágjuk, megmossuk, és a héjával együtt legyaluljuk. Két gerezd fokhagymát kevés sóval összezúzunk, és az uborkával összekeverjük. A cukor, a só, a víz keverékéből salátalevet készítünk, és az uborkára öntjük. Tálalás előtt hintsük meg egy mokkáskanál színes paprikával és őrölt borssal.

Tejfölös uborkasaláta

6-7 közepes nagyságú uborka, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál só, 1 evőkanál ecet, 1 pohár tejföl, 1 mokkáskanál színes paprika. Az uborkát megmossuk, meghámozzuk, két végét levágjuk. ízleljük meg, ha keserű, ne használjuk fel. Legyaluljuk, besózzuk, legalább 20 percig álljon a sóban, jól kicsavarjuk. A zúzott fokhagymával és az ecettel keverjük el. Forgassuk meg jól a tejfölben, tálaláskor kevés színes paprikát szórhatunk a tetejére.

Vegyes nyári saláta

4-5 uborka, 1 kisebb fej fehér káposzta, 1 fej vöröshagyma, 3-4 húsos zöldpaprika, 2 félig érett paradicsom, 1 teáscsésze cukor, 2 evőkanál só, késhegynyi őrölt fehér bors, 2 dl 10%-os ecet, kb. 1 dl víz. A zöldségféléket megtisztítjuk, megmossuk és lecsurgatjuk. Az uborkák végeit levágjuk, héjastól legyaluljuk. Vékonyra szeleteljük vagy legyaluljuk a káposztát, a hagymát, a paradicsomot, a paprikát, és egy nagyobb edénybe tesszük. Rászórjuk a cukrot, a sót és a fehér borsot. Az ecetet vízzel kellemes savanyúságúra felhígítjuk, ráöntjük a vegyes salátára és átkeverjük. Tálalás előtt lehetőleg egy órát hagyjuk állni, de azonnal is fogyasztható. Pár csepp salátaolajjal ízesíthetjük.

Kovászos uborka

6-7 közepes nagyságú uborka, 1 púpozott evőkanál só, 1 evőkanál cukor, 1 csomó kapor, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 szelet pirított kenyér (5-6 dkg) vagy kenyér héja. Az uborkát megmossuk, a két végét levágjuk és megsózzuk. ízleljük meg, hogy az uborka nem keserű-e. Hosszanti irányba vágjuk be legalább négy helyen. Tegyük egy háromliteres, tisztára mosott üveg aljára az egyik szelet kenyeret, a kaprot. Rakjuk rá az uborkát, a fokhagymagerezdeket, a cukrot, a sót, annyi meleg vízzel töltsük fel, ami éppen ellepi, és rázzuk össze. Az üveget kistányérral fedjük le, tegyük napra vagy meleg helyre, két-három nap után már fogyasztható. Készíthetjük úgy is a kovászos uborkát, hogy cukros, sós, ecetes vízzel leforrázzuk, melegen tartjuk egy napig és fogyaszthatjuk. Kaprot, fokhagymát ugyanúgy adhatunk hozzá, de a fokhagymát el is hagyhatjuk.

Fejes saláta

4 fejes saláta, 1 csapott evőkanál só, 4 evőkanál cukor, 1/2 dl ecet, kb. 4 dl víz. A salátákat megtisztítjuk, leveleire szedjük vagy 4 részre vágjuk, alaposan megmossuk, lecsurgatjuk. Elkészítjük a salátalevet. A cukrot, a sót a víz felével elkeverjük, ha a cukor és a só elolvadt, akkor az ecetet elkeverjük a lében, és vízzel ízlés szerint hígítjuk. A lecsorgatott salátát az ecetes lében megforgatjuk, és azonnal tálaljuk.

Forrázott fejes saláta

4-5 fej saláta, 2 ujjnyi füstölt szalonna, 1 kávéskanál só, 1 csapott evőkanál cukor, 1/2 dl ecet, 4 dl víz, 1 gerezd fokhagyma. A szalonnát kis kockákra vágjuk, kiolvasztjuk. A pörcöt kiszedjük. Az ecetet a vízzel elkeverjük, a sót, a zúzott fokhagymát, a szalonna zsírját hozzátesszük, és jól felforraljuk. A tisztára mosott salátára szűrjük, a salátát megforgatjuk a zsíros fokhagymás lében és tálaljuk.

Tejfölös saláta

4 fej saláta, 1 evőkanál só, 2 evőkanál cukor, 3 evőkanál tejföl, 2 evőkanál ecet, 1 bögre víz. A salátákat tisztára mossuk, lecsurgatjuk és négyfelé vágjuk. A cukor, a só és a víz keverékéből salátalevet készítünk. A tiszta salátacikkeket megforgatjuk benne, tálra tesszük, és hideg tejföllel megöntözzük.

Tejfölös saláta másképpen

4 fej saláta, 2 tojás, 1 bögre tejföl, 1 pohár kefir, egy pici őrölt bors, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 1 evőkanál ecet, 3 evőkanál olaj, 1 kávéskanál mustár. A salátát tisztára mossuk, jól lecsurgatjuk, és szélesebb csíkokra vágjuk. A tojásokat keményre főzzük, megtisztítjuk, az egyiknek a sárgáját átpasszírozzuk. A sót, a cukrot, a borsot, az ecetet, az olajat, a mustárt, és az átpasszírozott tojássárgáját jól összekeverjük, hozzáadjuk a tejfölt, a fele kefirt, az egészet együtt kikeverjük, és a tisztára mosott és csíkokra vágott salátát benne elkeverjük. Ha nagyon sűrű lenne, akkor a maradék kefirt hozzákeverhetjük. Jól lehűtjük, keménytojás-karikákkal és apróra vágott tojásfehérjével díszíthetjük.

Paprikasaláta

12-13 szép nagy zöldpaprika, 1/2 dl ecet, 1 evőkanál só, 3 csapott evőkanál cukor, 1 bögre víz. A paprikákat jól megmossuk, kicsutkázzuk. Ha erős, forrázzuk le, de gyorsan szűrjük le, nehogy megpuhuljanak. Hűtsük le és szeleteljük karikákra. Só, cukor, ecet és egy bögre víz keverékéből készítsük el a salátalevet, és a felszeletelt paprikát keverjük el a lében. Legalább fél órát álljon, hogy az ízek jól összeérjenek.

Paradicsomsaláta

1 kg érett kemény húsú paradicsom, 1 csapott evőkanál só, 1 pohár tejföl. A paradicsomokat tisztára mossuk, éles késsel vékony karikákra szeleteljük. Egy tálba szépen sorba lerakjuk, picit megsózzuk, tejföllel jól megöntözzük. Ismét paradicsom, só, tejföl következik, amíg el nem fogy. Felül tejföl legyen. Jól hűtsük le. Nagyon kitűnő saláta.

Paradicsomos gombasaláta

30-40 dkg sampinyongomba vagy galambica (galambgomba), 5 közepes nagyságú paradicsom, 2 vöröshagyma, késhegynyi őrölt bors, 1 csapott evőkanál só, 1 csapott evőkanál cukor, 1 kávéskanál szárított tárkony, 1 citrom, 1 pohár tejföl. A gombát megtisztítjuk, több vízben megmossuk, és vékony gerezdekre vágjuk, sós, citromos vízben megfőzzük, leszűrjük és kihűtjük. A tisztára mosott paradicsomot szintén cikkekre vágjuk. A gombát, a paradicsomot egy tálba tesszük, hozzáadjuk az összevágott vagy összemorzsolt tárkonylevelet, az apróra vágott vöröshagymát, a törött borsot, a maradék sót, a porcukrot és a tejfölt. Az egészet fakanállal jól összekeverjük, de vigyázzunk, hogy a paradicsom össze ne törjön. Jól hűtsük le, és hidegen tálaljuk. Ha kell, még citromlével ízesíthetjük.

Gombasaláta fehérborral

40 dkg gomba, 2 evőkanál sűrű paradicsompüré, 2 vöröshagyma, 1 dl olaj, 1 kanál porcukor, 1 citrom, 1 teáskanál só, egy csipetnyi kakukkfű, 1 babérlevél, 2 dl fehérbor. A gombát megtisztítjuk, nagyon sokszor váltott vízben megmossuk, lecsurgatjuk. A megtisztított hagymát lereszeljük, az olajon megpároljuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, a sót, a babérlevelet, a kakukkfüvet, a fele citrom levét, a fehérbort, és jól kiforraljuk. Megízleljük, ha kell, utána ízesítjük. Beletesszük a szeletekre vágott gombát, mérsékelt tűzön főzzük 4-5 percig. A befejezés előtt még tegyük a salátához a porcukrot. Jól keverjük el, ha kész, hűtsük le, nagyon kellemes saláta. Ha nem elég savanykás, kevés citromlevet csepegtetünk bele. Nem szabad nagyon savanyúnak lenni. A babérlevelet tálalás előtt vegyük ki.

Vegyes zöldségsaláta

1 nagyobb sárgarépa, 2 uborka, 1 kisebb karfiol, fél fej káposzta, 1 fej vöröshagyma, 6-7 gomba, 3-4 zöldpaprika, 1-2 piros paradicsom, 1,5 dl ecet. A salátának való anyagokat megtisztítjuk, többször megmossuk, lecsurgatjuk. A sárgarépát vékony téglalap alakúra vágjuk, és kevés sós vízben félig megfőzzük. A karfiolt rózsáira szedjük, a gombát felszeleteljük, enyhén sózott és gyenge ecetes vízben külön-külön megfőzzük. Ha az anyagok megfőttek, leszűrjük, kihűtjük, A káposztát, a hagymát, az uborkát legyaluljuk. A paprikát, paradicsomot karikákra vágjuk. Az egész salátaanyagot egy mély tálba tesszük, és az elkészített salátalével leöntjük. A salátáié készítéséhez 2 evőkanál sót, 6 evőkanál cukrot, 8-10 dl vizet, 1 dl étolajat használunk. A cukrot, a sót a vízzel elkeverjük, hozzáadjuk az ecetet, és a salátaanyagra öntjük. Óvatosan megkeverjük, 2-3 órát állni hagyjuk. Tálaláskor az olajjal megöntözzük, és óvatosan megkeverjük.

Hagymás gombasaláta

40 dkg gomba (kemény húsú), 3 fej vöröshagyma, 1 citrom, 3 evőkanál gyümölcs ecet, 1/2 dl étolaj, késhegynyi őrölt bors, 1 csapott evőkanál só, 1 kávéskanál porcukor, 1 csomó petrezselyemzöld. . A gombát megtisztítjuk, és bő vízben többször átmossuk. Sós, ecetes vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Ha kihűlt, szeletekre vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, vékony karikákra szeljük, tiszta, forró vízzel leforrázzuk. Leszűrjük, és a gombához adjuk. Rátesszük a cukrot, a borsot, a citromlevet, a gomba főzőlevéből egy keveset és az étolajat. Jól összekeverjük, és legalább fél napig állni hagyjuk, hogy a fűszerek jól átjárják. Tálaláskor vágott petrezselyemzölddel megszórjuk.

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozás







Patikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés