In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2017. október 23., hétfő, Gyöngyi napja van. Holnap Salamon napja lesz.

Túrós gombóc

80 dkg túró, 15 dkg búzadara, 4 tojás, 2 tojásnyi zsír, 14 dkg zsemlemorzsa, 2-3 evőkanál tejföl, 10 dkg porcukor, csipetnyi só. A túrót burgonyanyomón átnyomjuk, hozzáadjuk a tojásokat, a búzadarát, pici sót, jól összegyúrjuk, és egy órát állni hagyjuk. Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, és forró sós vízben kifőzzük. Legalább 15 percig főzzük. Közben a felhevített zsírban a zsemlemorzsát megpirítjuk. A megfőtt gombócokat szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük, a pirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Tejföllel és porcukorral tálaljuk. Kukoricás túrógombóc 50 dkg túró, 1 bögre kukoricaliszt (20-22 dkg), 2 tojásnyi zsír, 1 bögre zsemlemorzsa, 4 tojás, 2 dl tejföl, só. A túrót burgonyanyomón átnyomjuk, a kukoricalisztet hozzákeverjük, és gyengén megsózzuk. A tojássárgájával összedolgozzuk, a fehérjéből kemény habot verünk, és a túrós masszához keverjük. Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle. Lobogó, enyhén sózott vízben kifőzzük. 15 percig fedő alatt főzzük, egyet kettévágunk, ha az lukacsos, akkor kiszedjük, ha nem főtt át, akkor lassú forralással tovább főzzük. A felhevített zsírban a zsemlemorzsát megpirítjuk, és a kiszedett és lecsepegtetett gombócokat a zsemlemorzsában megforgatjuk. Forrón tálaljuk, tejfölt adunk hozzá.

Burgonyás sodralék

(krumplinudli) 1 kg burgonya, 40 dkg liszt, 1 tojás, 2 tojásnyi zsír, 1 bögre zsemlemorzsa, csipetnyi só. A tisztára mosott burgonyát a héjában megfőzzük, megtisztítjuk, és burgonyanyomón áttörjük. A gyúródeszkán kicsit szétterítjük, hozzáadjuk a lisztet, a tojást, 1 diónyi zsírt, a csipetnyi sót, és jól összegyúrjuk. Két cipót formálunk belőle, és ujjnyi vastagra kinyújtjuk. 2 cm széles csíkokat vágunk, a csíkokat kisujjnyi hosszúra elvagdossuk, és a lisztezett gyúródeszkán tenyerünkkel egyenként megsodorjuk. Enyhén sózott vízben kifőzzük. A felhevített zsírban a morzsát aranysárgára pirítjuk, és a kifőzött és lecsepegtetett tésztát benne megforgatjuk. Forrón tálaljuk és szilvarösztert adhatunk hozzá. Morzsa helyett készíthetjük őrölt mákkal vagy pirított káposztával is. Burgonyagombóc 1 kg burgonya, 30 dkg liszt, 1 tojás, 2 tojásnyi zsír, kevés só, 1 bögre szilvalekvár, 1 bögre zsemlemorzsa. A burgonyát héjában megfőzzük, burgonyanyomón áttörjük és lehűtjük. Hozzáadjuk a lisztet, a tojást, a diónyi zsírt és a sót. Összegyúrjuk, félujjnyi vastagra kinyújtjuk, kockákra vágjuk. A közepébe kis halom szilvalekvárt teszünk, és gombócokat formálunk belőle. Sós forró vízben kifőzzük. Közben a felhevített zsírban aranysárgára pirítjuk a zsemlemorzsát, és megforgatjuk benne a kifőzött és lecsepegtetett gombócokat. Ha szeretjük, tálaláskor porcukorral meghinthetjük.

Szilvás gombóc

1 kg burgonya, 30 dkg liszt, 1 tojás, 1/2 kg kimagozott szilva, 1 bögre zsemlemorzsa, 2 tojásnyi zsír, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 20 dkg porcukor, csipetnyi só. A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk és burgonyanyomón átnyomjuk. Ha kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, a zsírt, a tojást, a sót, összegyúrjuk és fél kisujjnyi vastagra elnyújtjuk, kockákra vágjuk. A kimagozott szilvát a fahéjas cukorba mártjuk, és a tésztakockákba burkolva, gombócokat formálunk belőle. Sós vízben 20-25 percig főzzük. Közben a morzsát a felhevített zsírban aranysárgára pirítjuk. A jól lecsorgatott gombócokat megforgatjuk benne. Azonnal forrón tálaljuk, és porcukrot adunk hozzá.

Barackos gombóc

1 kg burgonya, 30 dkg liszt, 1 tojás, 1/2 kg apróbb kimagozott barack, 1 bögre morzsa, 2 tojásnyi zsír, 30 dkg porcukor, só. A tésztát úgy készítjük, mint a szilvás gombócét, csak a gombóc tölteléke nem szilva, hanem barack. Ugyanúgy kifőzzük, morzsába forgatjuk, és porcukorral tálaljuk.

Almagombóc

6-7 alma, fél marék mandula vagy dió, 1 citrom lereszelt héja, 1 bögre tej, 4 tojás, 1 vaj, 112 bögre cukor, 1 bögre zsemlemorzsa. Az almát meghámozzuk, megmossuk, apró kockára vágjuk, és tálba tesszük. A tojást, a tejet, a cukrot, a darált mandulát vagy diót, az olvasztott vajat, a zsemlemorzsát, a citrom héját az almával összekeverjük. (Jó kemény tészta legyen.) Gombócokat formálunk belőle. Enyhén sós vízben legalább 15 percig csendesen főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük, és hígított baracklekvárral tálaljuk.

Szilvalekváros derelye

1 kg burgonya, 30 dkg liszt, 1 tojás, 2 tojásnyi zsír, 1 bögre morzsa, diónyi vaj, 10 dkg porcukor, csipetnyi só, 1 bögre szilvalekvár. A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, és burgonyanyomón áttörjük. Hűlni hagyjuk, hozzátesszük a lisztet, a sót, a tojást, a vajat, és összegyúrjuk. Lisztezett gyúródeszkán vékonyra nyújtjuk. Az elnyújtott tésztát félbehajtjuk, megjelöljük, és visszahajtjuk. A tésztának az egyik felét kockákra osztjuk, és minden kocka közepére egy halom szilvalekvárt teszünk. A tészta másik felét ráhajtjuk, ujjunkkal lenyomkodjuk, és derelye-vágóval kockákra vágjuk. Sós vízben kifőzzük, közben a felhevített zsírban a morzsát aranysárgára pirítjuk. A derelyéket kiszedjük, lecsepegtetjük, előmelegített tálba rakjuk, a pirított zsemlemorzsával meghintjük, porcukorral tálaljuk.

Túrós barátfüle

50 dkg liszt, 30 dkg túró, 15 dkg cukor, 10 dkg porcukor, 1 bögre morzsa, 2 tojásnyi vaj, 4 tojás, 1 csapott evőkanál só, 2 dl tejföl. A lisztet gyúródeszkára tesszük, 1 tojást, csipetnyi sót hozzáadunk, és vízzel kemény tésztává gyúrjuk. Két darabra vágjuk, és cipót formálunk belőle, kicsit pihentetjük, és gyufaszál vékonyságúra nyújtjuk. Nagy pogácsaszaggatóval a tésztát kiszaggatjuk, a lapokra kis túróhalmokat teszünk, széleit tojásfehérjével megkenjük, félbehajtjuk, ujjunkkal összenyomjuk, a kis félhold alakú tésztát forró, sós vízben kifőzzük, forró vajjal meglocsoljuk. A közben megpirított zsemlemorzsával megszórjuk, és porcukorral tálaljuk. Túrótöltelék készítése: a túrót burgonyanyomón áttörjük, a tojás sárgákat a fele cukorral kikeverjük, a fehérjét lazán felverjük, a cukor másik felét hozzáadjuk, és a túróhoz keverjük. A túrós barátfülét kaprosán is készíthetjük. A túrót ugyanúgy készítjük el, mint az előbbihez, csak cukrot nem teszünk bele. Apróra vágott kaporral és kevés sóval ízesítjük, tejföllel tálaljuk.

Húsos barátfül

50 dkg liszt, 1 tojás, tojásnyi zsír, csipetnyi só. Töltelékhez: 20 dkg sertésszív, 10 dkg tüdő, 1 fej vöröshagyma, késhegynyi őrölt bors, 1 csomó petrezselyemzöld, 3 dl tejföl, 1 csomag vaj, tojásnyi zsír, 1 tojás. A tésztát ugyanúgy készítjük el, mint a túrós barátfülénél. A belsőségeket megfőzzük, ledaráljuk. Felhevített zsírban a hagymát megpirítjuk, hozzátesszük a darált húst, a tisztított és apróra vágott petrezselyemzöldet, a borsot, a sót. Az egészet lepirítjuk, kihűtjük. A tojással összekeverjük. A tésztalapokra kis halmokat rakunk, a tészta másik felét ráhajtjuk, ujjunkkal összenyomogatjuk, felvágjuk, sós vízben kifőzzük, forró vajjal meglocsoljuk, és tejföllel tálaljuk. A húsos barátfülét elkészíthetjük maradék pörköltből, főtt húsból vagy sült húsokból készült keverékkel is. -

Túrós metélt

50 dkg liszt, 2 tojás, 30 dkg túró, 1 evőkanál só, tojásnyi zsír, 2-3 evőkanál tejföl, 2 ujjnyi füstölt szalonna. A megszitált lisztből a tojással, kevés sóval, vízzel kemény, de nyújtható tésztát gyúrunk. Kicsit pihentetjük, és vékonyra kinyújtjuk. Ha a tészta kicsit szikkadt, nagyon gyengén meglisztezzük, és nyújtófára fölcsavarjuk. Középen végigvágjuk, a csíkokat egymásra rakjuk, és éles késsel vékony metéltre vágjuk. Nagyobb fazékban sós vizet forralunk. A fölvágott tésztát forró vízbe szórjuk, egyszer megkavarjuk, ha a tészta feljön a víz tetejére, szűrőkanállal kiszedjük. Meleg vízzel leöblítjük, lecsurgatjuk. Kevés hideg zsírral kikent lábasba tesszük. (így nem ragad le a tészta.) Forró zsírral és fele túróval elkeverjük. Tálalásig meleg helyen tartjuk. Meleg tálra tesszük, tetejére morzsoljuk a maradék túrót, a közben apró kockákra vágott és kisütött füstölt szalonnát zsírjával együtt. Tejföllel meglocsolva tálaljuk.

Mákos metélt

50 dkg liszt, 2 tojás, tojásnyi zsír, 15 dkg őrölt mák, 3-4 evőkanál porcukor, só. A tésztát ugyanúgy készítjük, mint a túrós metéltnél, de a kifőzött és lecsepegtetett, megzsírozott metéltet cukros mákkal meghintve tálaljuk. Ugyanígy készítjük a diós metéltet is, de mák helyett ugyanennyi darált cukros dióval tálaljuk. Darás metélt 50 dkg liszt, 2 tojás, 3 tojásnyi zsír, só, 1 bögre dara. A metéltet ugyanúgy készítjük, mint a túrós metéltet. Kettőtojásnyi zsíron a darát világossárgára pirítjuk, fél bögre forró, sós vízzel fölengedjük, elkeverjük, és morzsalékosra kavargatjuk. A kifőtt tésztát belekeverjük, és forrón tálaljuk. Adhatunk hozzá porcukrot, de fejes salátával vagy vegyes salátával is tálalhatjuk.

Túrós csusza

40 dkg liszt, 2 tojás, 30 dkg túró, 2 ujjnyi füstölt szalonna, 2 tojásnyi zsír, 2 dl tejföl, só. A lisztből és a tojásból kevés sós vízzel kemény tésztát gyúrunk, kicsit pihentetjük, nagyon vékonyra nyújtjuk. Ha a tészta kissé megszikkadt, három-négy ujjnyi csíkokra vágjuk, és apró kis levélkékké tépkedjük. Forró, sós vízben kifőzzük. (A vízbe 1 diónyi zsírt tegyünk, így nem tapad össze a tészta.) Ha a tészta a víz tetejére feljön, akkor a szűrőkanállal kiszedjük, meleg vízzel leöblítjük, és hideg zsírral kikent lábasba tesszük. Forró zsírral megöntözzük, jól átforrósítjuk. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, megpirítjuk. A forró tésztát előmelegített tálra rakjuk, rámorzsoljuk a túrót, megöntözzük a füstölt szalonna zsírjával, és ráhintjük a pörcöt is. Enyhén sózott tejföllel meglocsoljuk, és azonnal tálaljuk.

Káposztás kocka

50 dkg liszt, 2 tojás, 3 tojásnyi zsír, 1 kávéskanál cukor, késhegynyi őrölt bors, 1 kg káposzta, só. A káposztát megtisztítjuk, torzsáját kivágjuk és megreszeljük. Gyengén megsózzuk, és állni hagyjuk. A zsírt fölhevítjük, a cukrot megpirítjuk benne, hozzáadjuk a kinyomkodott káposztát, és barnára pirítjuk. A lisztet gyúródeszkára tesszük. Közepébe kis mélyedést készítünk. Beleütjük a tojást, és kevés sós vízzel kemény tésztát gyúrunk. Nagyon vékonyra kinyújtjuk, és szikkadni hagyjuk. A tésztát enyhén meglisztezzük, nyújtótára csavarjuk, hosszában végigvágjuk, és a csíkokból 2 cm-es kockákat vágunk. Lobogó, bő, sós vízben kifőzzük, jól lecsurgatjuk, és a pirított káposztával összekeverjük. Őrölt borssal vagy cukorral tálaljuk.

Sonkás kocka

50 dkg liszt, 3 tojás, 25 dkg főtt sonka, 1 pohár tejföl, késhegynyi őrölt bors, 2 tojásnyi zsír, 3-4 evőkanál morzsa. A lisztből egy egész tojással és egynek a fehérjével tésztát gyúrunk, ugyanúgy, mint a káposztás kockánál. A sonkát ledaráljuk. Két kanál zsírral, a tojások sárgájával, a borssal, a tejföllel jól összekeverjük. Hozzáadjuk a kifőtt kockatésztát és a tojás fehérjéből vert kemény habot. Kizsírozott és morzsával megszórt zománcos tepsibe öntjük, és egyenletesen elsimítjuk. Közepesen forró sütőben pirosra sütjük. Nagy kockákra vágjuk, lapátkanállal előre melegített tálra tesszük, és forrón tálaljuk. Adhatunk hozzá fejes salátát, paradicsomsalátát vagy egyéb savanyúságot.

Gránátoskocka

(granadirmars) 50 dkg liszt, 2 tojás, 4-5 nagyobb burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 tojásnyi zsír, 1 csapott evőkanál színes paprika, só. A burgonyát megmossuk, megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. A zsírt felhevítjük, a megtisztított, reszelt vöröshagymát a zsírban világosra pirítjuk, hozzáadjuk a színes paprikát. Kevés vízzel fölengedjük, zsírjára sütjük, és az apró kockákra vágott burgonyát hozzáadjuk. Megsózzuk, jól összekeverjük, fedővel letakarjuk, gyengébb tűzön puhára pároljuk, közben megkeverjük. A lisztből, tojásból ugyanolyan vékonyra nyújtott kockatésztát készítünk, mint a káposztás kockánál. Kifőzzük, és a lecsurgatott tésztát a burgonyával összekeverjük. Forrón tálaljuk. Fejes salátát, uborkasalátát vagy egyéb salátát adunk hozzá.

Mákos kocka

50 dkg liszt, 3 tojás, 3 tojásnyi zsír, 20 dkg mák, 3 evőkanál méz, 3 evőkanál cukor, 1/2 citrom héja, 3-4 evőkanál zsemlemorzsa, 1 dl tejföl, csipetnyi só. A lisztből, 1 tojásból, csipetnyi sóval és kevés vízzel kemény, de nyújtható tésztát gyúrunk. Vékonyra nyújtjuk, kockákra vágjuk, kifőzzük, lecsurgatjuk. Lábasba tesszük, forró zsírral összekeverjük. Egy dl vizet felforralunk, beletesszük a mézet, a cukrot, a reszelt citromhéjat és a darált mákot. Jól elkeverjük, felfőzzük, és félretesszük. Egytojásnyi zsírt kikeverünk két tojássárgájával, hozzáadjuk a tejfölt, a két tojásfehérjéből felvert habot, és a langyosra hűlt tésztához keverjük. Egy tepsit kizsírozunk, zsemlemorzsával kihintjük, a kifőtt tészta felét beletesszük, a máktölteléket rásimítjuk, a tésztával betakarjuk. Sütőben lassan kisütjük. Kockákra vágjuk.

Krumpliprósza (krumplimálé)

10 nagyobb burgonya, 1/2 liter aludttej, 14-15 evőkanál liszt, 2 tojásnyi zsír, 5-6 evőkanál tejföl, só. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, és tormareszelőn lereszeljük. A lereszelt burgonyát leszűrjük. A reszeléket aludttejben gyorsan elkeverjük, hogy ne bámuljon meg. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, jól összekeverjük. Erősen kizsírozott tepsibe öntjük. A tepsibe arányosan elosztjuk a keveréket, és a megmaradt zsírban elkevert tejföllel meglocsoljuk. Forró sütőben pirosra sütjük. Nagyon jó borkorcsolya. Egyes vidékeken pirított vöröshagymával szórják meg.

Kukoricaprósza

(kukoricamáié) 40 dkg kukoricaliszt, 2 pohár aludttej, 1 pohár tejföl, 1 kávéskanál szódabikarbóna, tojásnyi zsír, 1 bögre szilvalekvár, kevés só. A kukoricalisztet mély tálba tesszük, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a sót, az aludttejet és a tejfölt. Jól összekeverjük (közepes sűrűségűnek kell lennie). Jól kizsírozott tepsibe öntjük. Tetejét langyos zsírral meglocsoljuk, és szilvalekvárt csöpögtetünk sűrűn a tetejére. Forró sütőben megsütjük. Ha lekvárosán nem szeretjük, akkor zsíros, apróra vágott tepertővel is készíthetjük.

Kukoricaprósza másképpen

3 dl kukoricaliszt, 10 evőkanál búzaliszt, 2 tojás, 2 dkg élesztő, 2 alma, 1 vaj, 1/2 liter tej, 1 citrom héja, 5 evőkanál cukor, 2-3 evőkanál apróra vágott dió, diónyi zsír, só. A kukoricalisztet mély tálba tesszük, és 3-4 dl fölforralt tejjel leforrázzuk, így hagyjuk két óráig. Az élesztőt a megmaradt tejjel és egy kanál cukorral fölkelesztjük. A tojássárgáját négy kanál cukorral, a vajjal habosra keverjük, és a kihűlt kukoricás anyaghoz adjuk az élesztős tejjel együtt. Hozzáadjuk a reszelt almát, a citromhéjat, a búzalisztet, és jól elkeverjük. A tojásfehérjét felverjük kemény habnak, és a kukoricás anyaghoz könnyedén hozzákeverjük. Jól kizsírozott tepsibe öntjük. Tetejét megszórjuk vágott cukros dióval és megsütjük. De tehetünk rá kimagozott és apróra vágott aszalt szilvát is. Közepes nagyságú kockákra vágjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.

Barlahidai cupita (búzaprósza)

30 dkg liszt, 2 tojás, 1 bögre tej, só és diónyi vaj. A tojást a tej egy részével nagyobb pohárban, vagy tálban jói fölverjük, megsózzuk, és a lisztet belekeverjük. Fakanállal simára keverjük, és a megmaradt tejjel sűrű palacsintatésztává dolgozzuk. Zsírozott tepsibe öntjük, tetejét olvasztott vajjal vagy zsírral meglocsoljuk, és forró sütőben megsütjük. Meghinthetjük cukorral, de anélkül is nagyon jó. Nagy kockákra vágjuk, és forrón tálaljuk.

Aludttejes búzaprósza

2 bögre aludttej, 1,5 bögre liszt, késhegynyi őrölt fahéj, 1-2 evőkanál cukor, 1/2 tojásnyi zsír, kávéskanál szódabikarbóna, 2 tojás, 2-3 evőkanál tejföl, csipet só. Az aludttejben elkeverjük a cukrot, a sót, a szódabikarbónát, a tojást, a fahéjat, végül a lisztet. Az egész anyagot nagyon jól kikeverjük, erősen kizsírozott tepsibe öntjük. Tetejét olvasztott zsírral és néhány kanál tejföllel meglocsoljuk. Forró sütőben megsütjük. Ha megsült, porcukorral meghintjük, de anélkül is finom. Ez a mennyiség csak egy kisebb tepsibe elég.

Köleskásaprósza

1 bögre köleskása, 1/2 liter tej, 2 tojás, 2 evőkanál cukor, tojásnyi vaj, tojásnyi zsír, csipet só. A köleskását forró tejjel leforrázzuk. Ha kihűlt, hozzáadjuk a cukorral, vajjal kikevert tojássárgáját, jól elkeverjük. A tojásfehérjét felverjük habnak, és óvatosan hozzáadjuk. Jól kizsírozott tepsibe öntjük, a tetejét kevés zsírral és néhány kanál tejföllel meglocsoljuk. Forró sütőben megsütjük. Nagy kockára fölvágva, és cukorral meghintve tálaljuk. I A köleskásából készített prószát általában édesen fogyasztották. Régen gyakran, ma már csak ritkán készítik.

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozás







Patikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés