In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2018. április 22., vasárnap, Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.

Tepertős pogácsa

1/2 kg liszt, 1/2 kg zsíros darált tepertő, 2 dkg élesztő, 1 tojás, 1 dl tej, 2 dl tejföl, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor. A megszitált lisztet gyúrótáblára tesszük, és a darált tepertővel összemorzsoljuk. A cukros tejben az élesztőt megáztatjuk, ha az élesztő feljön a tej tetejére, akkor hozzáadjuk a liszthez, megsózzuk, a tojást beleütjük és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, tetejét késsel megrácsozzuk, közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és zsírozott tepsibe tesszük. Tetejét tojással megkenjük. Egy órát hagyjuk kelni, és pirosra sütjük.

Leveles tepertős pogácsa

70 dkg liszt, 40 dkg zsíros tepertő, 4 dkg élesztő, 2 dl tej, 2,5 dl tejföl, 3 tojás, 1 evőkanál ecet, 2 tojásnyi zsír, 1 teáskanál cukor, 1 csapott evőkanál só. A zsíros tepertőt ledaráljuk (ha nem elég zsíros, akkor tegyünk hozzá kéttojásnyi zsírt), hozzáadunk 20 dkg lisztet, 1 evőkanál ecetet, jól összegyúrjuk és tégla alakúra formáljuk, hideg helyre tesszük. A tejben elkeverjük a cukrot, az élesztőt, ha az élesztő a tej tetejére jön, a maradék liszthez adjuk. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a sót, a tejfölt és hólyagosra dagasztjuk, mint a rétestésztát. A dagasztás után kigyúrjuk és letakarjuk. 10 percig pihentetjük, azután kinyújtjuk akkorára, hogy a tepertős tésztát be tudjuk csomagolni. Most a tésztát ismét kinyújtjuk, összehajtjuk, alulról fölfelé, fölülről lefelé, balról jobbra és vissza. Hideg helyre tesszük, 20 percig pihentetjük. Ismét kinyújtjuk, hajtogatjuk, pihentetjük. A harmadik nyújtás után a tetejét megrácsozzuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tetejüket tojással megkenjük. Vigyázzunk, hogy a tojás le ne csorogjon, mert akkor nem jön fel a tészta. Lehet azonnal is sütni, de ha pihentetjük, szebb lesz a pogácsánk.

Kukoricás tepertős pogácsa

40 dkg liszt, 30 dkg kukoricaliszt, 5 dkg élesztő, 40 dkg zsíros tepertő, 2 dl tej, 3 dl tejföl, 2 tojásnyi zsír, 4 tojás, 1 evőkanál só, 1 kávéskanál cukor, késhegynyi őrölt bors. A langyos cukros tejben az élesztőt elkeverjük és felfuttatjuk. A kétféle lisztet összekeverjük, a tepertőt ledaráljuk. A liszthez hozzáadjuk a két tojássárgáját és egy egész tojást, a felfuttatott élesztőt, a sót, a borsot és a zsírt. Tejföllel összegyúrjuk, jól kidolgozzuk, elnyújtjuk, és a darált tepertőt a tésztára kenjük. Fölcsavarjuk, mint a bejglit. A két végét úgy hajtjuk be, hogy az egyik fele felülre, a másik fele alulra kerüljön, 20 percet pihentetjük. Még kétszer megismételjük a nyújtást, fölcsavarást és pihentetést. Utolsó pihentetés után nyújtsuk ki, és késsel rácsozzuk meg. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sós tojással megkenjük, tepsiben 1/2 óráig pihentetjük és megsütjük.

Babos pogácsa

1 kg liszt, 40 dkg lőtt tarkabab, 40 dkg zsír, 5 dkg élesztő, 2 dl tejföl, 1 evőkanál só, csipetnyi őrölt bors, 5 dkg szójaliszt. A főtt babot kihűtjük, húsdarálón ledaráljuk, hozzáadjuk a zsírt, tejfölt, sót, borsot, élesztőt és a szójalisztet. Az egészet összekeverjük egy edényben, és 15 percig pihentetjük. Ezután hozzágyúrjuk a lisztet, cipót formálunk belőle, ismét pihentetjük 15 percig. A megkelt tésztát ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. A tetejét mélyen bevagdossuk, közepes pogácsákat szaggatunk. Tetejüket tojással megkenjük, és egy szem főtt babbal díszíthetjük.

Sajtos pogácsa

70 dkg liszt, 20 dkg zsír, 3 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 1 kávéskanál cukor, 1 evőkanál só, 1 tojás, 2,5 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt. Az élesztőt, a cukrot a tejben elkeverjük. A zsírt a liszttel összemorzsoljuk, hozzáadjuk a megkelt élesztőt, a tojást, a sót, a tejfölt, és jól nyújtható tésztává dolgozzuk. Azonnal kinyújtjuk hüvelykujj vastagságúra, tetejét megrácsozzuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tojásfehérjével megkenjük, reszelt sajttal meghintjük. Tepsiben 1,5 órát pihentetjük, és forró sütőben megsütjük.

Vajas pogácsa

60 dkg liszt, 10 dkg zsír, 15 dkg vaj, 1 teáskanál só, 3 tojássárgája, 3 dkg élesztő, 1 dl tej, 2-3 dl tejföl. A lisztet a zsírral elmorzsoljuk. A tejben a cukrot és az élesztőt elkeverjük. A liszttel elmorzsolt zsírhoz adjuk a sót és a tejben felfuttatott élesztőt, 2 tojássárgáját és annyi tejfölt, hogy rétestészta keménységű tésztánk legyen. Nagyon jól kidolgozzuk, cipóba formáljuk, lisztezett deszkán hagyjuk 20 percet pihenni. A vajat kikeverjük, a tésztát kinyújtjuk, és a vaj felét a tésztára kenjük. Felcsavarjuk, kétfelől behajtjuk, 20 percig pihentetjük, ismét kinyújtjuk, a vajat rákenjük, felcsavarjuk, ismét 20 percig pihentetjük. Utána kinyújtjuk, megrácsozzuk, kiszaggatjuk, sós tojásos tejföllel megkenjük. Húsz perc múlva forró sütőben megsütjük.

Köményes pogácsa

50 dkg liszt, 20 dkg zsír vagy 25 dkg margarin, 3 dkg élesztő, 1 kávéskanál cukor, 1 dl tej, 2 dl tejföl, 1 evőkanál só, 2 tojás, 1 tojássárgája, 1 csapott evőkanál kömény. Az élesztőt a cukros, langyos tejben megáztatjuk. A lisztet a zsírral vagy margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a sót és a cukros tejben megfuttatott élesztőt. A tejföllel az egészet összegyúrjuk, és nagyon jól kidolgozzuk. Fél órát pihenni hagyjuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Tetejét megrácsozzuk, apró pogácsákat szaggatunk, tojással megkenjük, sós köménymaggal meghintjük. Tepsibe rakjuk, egy órát kelesztjük és megsütjük.

Kaszakőpogácsa (szódás pogácsa)

1/2 kg liszt, 1 tojás nagyságú zsír, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 bögre aludttej, 1-2 evőkanál tejföl és só. A megszitált lisztet gyúródeszkára tesszük, a zsírral elmorzsoljuk. Közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a szódabikarbónát és a sót. Aludttejjel közepes keménységűre gyúrjuk. Kisodorjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tetejét villával megböködjük, sós tejföllel megkenjük, és pirosra sütjük. Zalában szegény ember pogácsája néven is ismerték. (A pogácsa, ha áll, nagyon kemény, azért is nevezték kaszakőpogácsának.)

Túrós pogácsa

40 dkg liszt, 40 dkg túró, 30 dkg zsír, 2 dkg élesztő, 1 mokkáskanál cukor, 2 tojás, 1 dl tej, 2-3 evőkanál tejföl és só. A zsírt a liszttel és a túróval összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukros tejben feloldott élesztőt, sót, tojást, jól összegyúrjuk, ha nem elég gyenge, akkor egy-két kanál tejfölt adunk hozzá, és jól kidolgozzuk. Kinyújtjuk és alulról fölfelé, felülről lefelé, jobbról balra, balról jobbra hajtogatjuk, ezt egymásután kétszer végezzük pihentetés nélkül. Kinyújtjuk, a tetejét megrácsozzuk, és apró pogácsákat szaggatunk. Tojással megkenjük, fél órát pihentetjük, és forró sütőben megsütjük. Ugyanezt a pogácsát készíthetjük élesztő nélkül is, de akkor 10 dkg zsírral többet vegyünk, és nem kell pihentetni, csak hajtogatni. Tehetünk a tetejére reszelt sajtot is, így még finomabb.

Burgonyás túrós pogácsa

5 közepes nagyságú burgonya, 35 dkg liszt, 15 dkg túró, 35 dkg vaj vagy margarin, 1 tojás, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál köménymag. A burgonyát megmossuk, héjában megsütjük, megtisztítjuk, burgonyanyomón áttörjük, és langyosra hűtjük. Hozzáadjuk az áttört túrót, a vajjal összemorzsolt lisztet, megsózzuk, és az egészet jól összegyúrjuk. Egymás után kétszer hajtogatjuk. Két órát pihentetjük. Hüvelykujjnyi vastagságúra kisodorjuk, kisebb szaggatóval kiszaggatjuk, tojással megkenjük, sós köménymaggal meghintjük, és nem túl forró sütőben megsütjük. (Lehet vékonyra is nyújtani és különböző mintájú szaggatókkal kiszaggatni, megkenni, köménymaggal megszórni.)

Burgonyás pogácsa

75 dkg liszt, 15 dkg zsír, 25 dkg főtt áttört burgonya, 3 dkg élesztő, 1 bögre tej, 1 kávéskanál cukor, 1 evőkanál só, 1 tojás. A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a langyos főtt, és áttört burgonyát, a sót és a tojássárgáját, valamint a cukros tejben feloldott élesztőt. Az egészet összekeverjük, a tejet apránként hozzáadva kidolgozzuk. Cipót formálunk belőle, letakarjuk, egy órát kelni hagyjuk, hüvelykujjnyira kinyújtjuk, tetejét bevagdossuk és kiszaggatjuk. Zsírozott tepsibe rakjuk, két órát pihentetjük, tojással megkenjük, és forró sütőben megsütjük.

Vajas burgonyás pogácsa

25 dkg főtt burgonya, 25 dkg liszt, 25 dkg vaj vagy margarin, 1 tojás, 2 evőkanál só. A burgonyát áttörjük, ha kihűlt a liszttel, vajjal, tojással, sóval összegyúrjuk. Jól kidolgozzuk, kétszer egymás után vékonyra kinyújtjuk és hajtogatjuk (mint a túrós pogácsa receptben). Hideg helyre tesszük. 4-5 órát pihentetjük, de legjobb, ha este készítjük el. Tetejüket késsel bevagdossuk, kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, vékonyán zsírozott tepsibe rakjuk, tojással megkenjük és megsütjük.

Diós laska (lapos pogácsa)

1/2 kg liszt, 20 dkg margarin vagy vaj, fél marék vágott dió, 1 pohár tejföl, 1 teáskanál só, 1 tojássárgája. A lisztet gyúródeszkára tesszük, margarinnal vagy vajjal összemorzsoljuk, a diót késsel apróra vágjuk és a liszthez adjuk, megsózzuk, a tojás sárgával és a tejföllel közepes keménységű tésztát gyúrunk. (Ha a tészta kemény lenne, egy-két kanál tejföllel vagy aludttejjel gyengíthetjük.) A tésztából nagyobb tojás nagyságú gombócokat formálunk. A gombócokat fél kisujjnyi vastagságú kerek lapocskákra (laskává) sodorjuk. Tetejüket villával megszurkáljuk, vékonyán zsírozott tepsibe rakjuk, és forró sütőben megsütjük.

Túrós laska (lapos pogácsa)

1/2 kg liszt, 20 dkg túró, 3 tojás nagyságú zsír, 1 tojás, 1 teáskanál só, 1 bögre aludttej. A lisztet a zsírral összemorzsoljuk. A túrót szétmorzsoljuk, és a liszthez keverjük. Hozzáadjuk a tojást, a sót, és az aludttejjel közepes keménységű tésztát gyúrunk. A tésztából nagyobb tojás nagyságú gombócokat formálunk, sodrófával a gombócokból kis kerek lapocskákat sodrunk. Gyengén zsírozott tepsibe rakjuk, tetejét villával megszurkáljuk, és forró sütőben megsütjük.

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozásPatikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés