In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2017. október 23., hétfő, Gyöngyi napja van. Holnap Salamon napja lesz.

Hájas pogácsa

50 dkg liszt, 25 dkg háj, 2 evőkanál tejföl, 2 tojás, 1 kávéskanál cukor, késhegynyi só, 2 dkg élesztő, 1 dl langyos tej. A háj előkészítése: A hajat mielőtt felhasználnánk, tegyük 1-2 órára hideg vízbe. Utána szárazra töröljük, és a hártyájából kiszedjük. Egy evőkanál ecetet adunk hozzá, és addig gyúrjuk, míg zsírszerű nem lesz. (A közben található hártyadarabokat szedjük ki.) A hajat az áztatás után ledarálhatjuk, de akkor is meg kell gyúrni, mert különben darabos lesz. A liszthez adjuk a tojást, tejfölt, sót, a cukros tejben felfuttatott élesztőt és egy diónyi héjat, az egészet jól összegyúrjuk, nagyon alaposan kidolgozzuk. Lisztezett gyúrótáblán 25-30 percig pihentetjük. Kisodorjuk, és a hajat rákenjük. Felcsavarjuk, a tésztát kicsit nyújtófával meglapítjuk, és a két végét visszahajtjuk, az egyiket alul, a másikat felül. Ezt az eljárást, még kétszer 20-20 perces pihentetés után megismételjük. A harmadik nyújtás után közepesen nagy szaggatóval kiszaggatjuk. Tetejét bevagdossuk, és tojással megkenjük. Forró sütőben megsütjük. Ugyanezt a tésztát, ha fél centi vastagra nyújtjuk és 8-10 cm-es kockákra felvágjuk, dióval vagy lekvárral tölthetjük, és kis kifliket formálhatunk belőle. Sütés után porcukorral meghintve tálalható.

Hájas kráfli

75 dkg liszt, 50 dkg háj, 2 tojássárgája, késhegynyi szódabikarbóna, csipetnyi só, 2-3 dl fehérbor, 1 kupa pálinka (3 cl). A megszitált lisztet a gyúródeszkára öntjük, és négyfelé osztjuk. Egy részével a kigyúrt hajat összedolgozzuk, téglalap alakúra formázzuk, és hideg helyre tesszük. A maradék liszthez hozzáadjuk a tojássárgáját, 1 diónyi hajat, a szódabikarbónát, a pálinkát, egy parányi sót és annyi fehérbort, hogy könnyen gyúrható, rétestészta keménységű tésztánk legyen. Nagyon simára kidolgozzuk, amíg a tészta hólyagokat nem vet. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és a lisztes hajat belecsomagoljuk úgy, hogy a tészta mindenütt fedje a hajat. Nyújtófával elnyújtjuk, és hajtogatjuk alulról felfelé, felülről lefelé, jobbról balra, balról jobbra. Hideg helyre tesszük, és 20 percig pihentetjük. Ezt az eljárást még kétszer megismételjük. A harmadik nyújtásnál már kinyújtjuk ujjnyi vastagra, és izzó késsel 8-10 cm-es téglalap alakúra vágjuk. Közepükre egy késhegynyi kemény lekvárt teszünk. Kicsit összehajtjuk, de ne nyomjuk meg, és úgy rakjuk, hogy a tészták vágott felükkel egyféle álljanak. Forró sütőben megsütjük. Melegen porcukorral meghintjük. Hidegen, melegen fogyasztható, és nagyon sokáig eláll.

Hájas keksz

1/2 liter liszt, 15 dkg kigyúrt háj, 1 tojás és 1 tojássárgája, 6 dkg \ cukor, 1/4 tasak sütőpor (5 gramm), 1 evőkanál tejföl, 5 dkg darabos dióbél A lisztet a hájjal összegyúrjuk, hozzátesszük az egész tojást, a tojássárgáját, a cukrot, a sütőport és a tejfölt. Az egészet jól összegyúrjuk, simára kidolgozzuk, kinyújtjuk fél centiméter vastagra. Különböző formájú szaggatókkal kiszaggatjuk. Felvert tojásfehérjével megkenjük, darabos dióval megszórjuk és megsütjük. Nagyon sokáig eláll.

Hájas krémes

30 dkg tiszt, 25 dkg kigyúrt háj, 1 tojássárgája, csipetnyi só, 1,5 dl langyos víz, 1 kávéskanál ecet. A krémhez: 8,5 dl víz, 40 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 2 csomag vaníliapuding-por, 1 tetejes evőkanál liszt, 8 tojásfehérje. A hajat 13 dkg liszttel összegyúrjuk, és hideg helyre tesszük. A lisztet, a tojássárgáját, a csipetnyi sót 1,5 dl langyos vízzel és a kávéskanál ecettel összegyúrjuk. Alaposan kidolgozzuk rétestészta keménységűre. Gyengén lisztezett gyúrótáblán akkorára nyújtjuk, hogy a hajat betakarja (nagyon kevés lisztet használjunk). Elnyújtjuk és a hájas tésztáknál leírt módon hajtogatjuk, 20-20 perces pihenőkkel. Utolsó nyújtásnál tepsi nagyságúnál valamivel nagyobbra nyújtjuk, lisztezett tepsi hátlapjára tesszük és azon sütjük. Villával megszurkáljuk, aranysárgára sütjük, jól kiszárítjuk. (A két lapot külön-külön sütjük meg.) Elkészítjük a krémet: 7 dl vizet 20 dkg cukorral és a vaníliás cukorral összeforraljuk. Két csomag vaníliapuding-port 1 evőkanál liszttel és 1,5 dl vízzel simára keverünk, a sziruphoz öntjük, és folytonos keveréssel sűrűre főzzük. 8 tojásfehérjét 20 dkg cukorral kemény habnak verünk, és óvatosan a forró masszához keverjük. Pár perces laza keverés mellett még főzzük. Tűzről levéve az egyik megsült lapra kenjük. Kicsit hagyjuk a krémet hűlni. A másik lapot kockákra vágjuk, és széles pengéjű késsel a krém tetejére sorba rakjuk. Vízbe mártott késsel a krémest a kockák mentén fölvágjuk. Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.

Hájas rétes

75 dkg liszt, 50 dkg háj, 2 tojás sárga, késhegynyi szódabikarbóna, csipetnyi só, 2 dl fehérbor, 1 kupa (3 cl) pálinka. A tészta elkészítése ugyanaz, mint a hájas kráflié. A tésztát késhát vastagságúra nyújtjuk. Tepsi hosszúságú és 20 cm széles csíkokat vágunk. A tésztacsíkokat zsemlemorzsával vagy őrölt dióval megszórjuk, és a réteseknél leírt módon elkészített almatöltelékkel megtöltjük. A tésztalapokat mindkét oldalon a töltelékre hajtjuk, hogy az oldalak egymást fedjék. A vágási felületet tojással megkenjük, hogy sütés közben szét ne nyíljanak. Az egész tésztafelületet tojással megkenjük, a megmaradt tésztából 1 cm széles szalagokat vágunk, és az összehajtás felületére hullámos vonalban ráhelyezzük. A csíkokat vághatjuk derelye-vágóval is, így mutatósabb. A tésztát forró sütőben sütjük, ferdén felszeletelve, cukorral meghintve, melegen tálaljuk. Ebből a mennyiségből kb. 6 rúd rétes készíthető. Minden rudat akár másmás töltelékkel is tölthetjük. (Lehet cseresznye, meggy, túró, mák, dió, káposzta is a töltelék.)

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozás







Patikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés