In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2018. április 22., vasárnap, Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.

Egresszörp

1 kg egres, 1 kg cukor, 2 db citrom, 1 kávéskanál szalicil. Az egrest megmossuk, a két végét lecsípjük és egészben hagyjuk. A citromot felkarikázzuk és a gyümölccsel együtt egy uborkás üvegbe tesszük, rászórjuk a cukrot és a szalicilt. Jól összekeverjük, kistányérral letakarjuk és így érleljük 2 hétig. A levet leszűrjük, üvegekbe töltjük és a helyére rakjuk. A visszamaradt gyümölcsöt egy fehér papirosra kiterítjük, megszárítjuk és ugyanúgy használhatjuk, mint a mazsolát.

Málnaszörp

3 kg málna, 2 dl borecet és minden liter léhez 1 kg cukor. A teljesen érett málnát összenyomkodjuk, rátesszük a borecetet és üvegbe tesszük. Az üveget átlyuggatott celofánnal lekötjük és 4 hétig napon érleljük, utána ritka szövésű zacskóba öntjük és lecsepegtetjük. A levet lemérjük és hozzáadjuk a cukrot. Kevergetjük és ha a cukor elolvadt, a szörpöt tiszta üvegekbe öntjük. Légmentesen lekötjük és a helyére tesszük. (Nem kell gőzölni.)

Málnaszörp egyszerűbben

2 kg málna, 1,5 liter víz, 1 evőkanál citromsav, 1 teáskanál szalicil és minden liter léhez 80-90 dkg cukor. Az érett málnát összetörjük, hozzáadjuk a citromsavat, a szalicilt, a vizet, összekeverjük és egy uborkás üvegbe tesszük, kistányérral lefedjük és 2 nap állni hagyjuk. Utána egy ritka szövésű zacskóba öntjük és lecsepegtetjük. Ha lecsepegett, a levet lemérjük és minden liter léhez 70-80 dkg cukrot teszünk. Többször megkeverjük és ha a cukor elolvadt, tiszta, jól kiforrázott üvegekbe öntjük, lekötözzük és a helyére rakjuk.

Málnaszörp más módon

Literenként 1 kg cukor. A málnát üvegekbe szórjuk, összezúzzuk, átlyukasztott celofánnal lekötjük és napra tesszük. Kilenc napig erjesztjük, utána a gyümölcsöt kipréseljük, lemérjük és 10 percig főzzük, közben a habot leszedjük. Belekeverjük a literenkénti 1 kg cukrot. Ha a cukor elolvadt, még pár percig főzzük és előmelegített üvegekbe töltjük. Jól lekötözzük és száraz gőzbe tesszük. Kihűlés után helyére rakjuk.

Ribiszkeszörp

2 kg piros ribiszke, 1 kg feketeribiszke, 30 dkg kristálycukor és minden liter lére további 80 dkg cukor. A megmosott ribiszkét a száráról leszedjük. Jól összetörve cserépfazékba tesszük. Meghintjük a cukorral, összekeverjük, letakarjuk egy tányérral és 4 napra hűvös helyre tesszük, közben többször fölkeverjük. Négy nap után egy ritka szövésű zacskóba tesszük és lecsepegtetjük. A levet lemérjük és hozzáteszünk minden liter léhez 80 dkg cukrot. Lassan fölmelegítjük, kevergetjük, öt percig forraljuk, közben a keletkezett habot leszedjük és forrón az előmelegített üvegekbe töltjük. Dupla celofánnal lekötjük és száraz gőzbe tesszük. Csak másnap szedjük ki az üvegeket és tegyük a helyére.

Ribiszkeszörp nyersen

2 kg szemelt ribiszke, 1 liter víz, 1 teáskanál szalicil, 1 teáskanál citromsav és minden liter léhez 80 dkg cukor. A tiszta ribiszkét összetörjük, a vízzel, a szalicillal, citromsavval összekeverjük. Uborkás üvegbe tesszük, tányérral letakarjuk és két napig napon érleljük. Utána egy ritka szövésű vászonzacskóba öntjük és lecsepegtetjük. A levet lemérjük és minden liter léhez 60-70 dkg cukrot teszünk, többször megkeverjük. Ha a cukor elolvadt, az előre elkészített tiszta üvegekbe töltjük. Dupla celofánnal lekötjük és a helyére tesszük.

Meggyszörp

3 kg meggy, 1 liter víz, 2 kg cukor, 1 teáskanál szalicil, 2 mokkáskanál citromsav. A teljesen érett meggyet megmossuk és kimagozzuk. Szétnyomkodjuk, a vizet hozzáadjuk és egy uborkás üvegbe tesszük. Rászórjuk a cukrot, jól összekeverjük és 10 napig állni hagyjuk. Egy kistányérral letakarjuk és időnként fölkeverjük (kipréseljük). Kipréselés előtt kissé melegítsük föl, így jobban kijön a leve. A kipréselt levet mérjük le, adjuk hozzá a citromsavat és a szalicilt. Keverjük össze, mérsékelt tűzön lassan forraljuk föl és azonnal az előmelegített üvegekbe töltjük. Dupla celofánnal lekötjük és száraz gőzbe tesszük. Kihűlés után a helyére rakhatjuk.

Meggyszörp nyersen

2 kg érett meggy, 1,5 liter víz, 1 teáskanál szalicil és minden liter lére 80 dkg cukor. A meggyet megmossuk, kimagozzuk, jól összetörjük, rászórjuk a szalicilt, hozzáadjuk a vizet. Összekeverjük, uborkás üvegbe tesszük, kistányérral lefedjük és egy-két nap állni hagyjuk. Másnap egy ritka szövésű vászonzacskóba öntjük, lecsepegtetjük. A lecsepegett levet lemérjük és minden literhez 80 dkg cukrot teszünk és jól összekeverjük. Ha a cukor elolvadt, az előre elkészített tiszta üvegekbe öntjük. Légmentesen lezárjuk és a helyére tesszük. A cukor mennyiségét a meggy savtartalma is meghatározza, ezért azt emelhetjük és csökkenthetjük is.

Sárgabarackszörp

5 kg sárgabarackhoz egy csapott evőkanál szalicil, egy teáskanál citromsav és minden liter gyümölcsléhez 80 dkg cukor. A sárgabarackot megmossuk, kimagozzuk és lemérjük, fele annyi vízzel mint a barack felfőzzük, hozzákeverjük a szalicilt, a citromsavat és forrón egy ritka szövésű vászonzacskóba öntjük. Lecsepegtetjük egy megfelelő edénybe. A lecsepegett levet megmérjük, belekeverjük a cukrot és lassan forrpontig melegítjük, közben kevergetjük. Pár percig főzzük és forrón az előmelegített tiszta üvegekbe töltjük. Az üvegeket dupla celofánnal lekötjük és száraz gőzbe tesszük. Csak kihűlés után tegyük a helyére. A visszamaradt gyümölcsből lekvárt főzhetünk. Őszibarackból ugyanígy készíthetünk szörpöt, csak kevesebb cukrot, 60-70 dkg-ot tegyünk hozzá.

Rostos sárgabarack ivóié

1 kg gyümölcsvelőhöz 2,5 liter víz, 30 dkg cukor, 1 bő teáskanál citromsav. Az érett gyümölcsöt megmossuk, kimagozzuk és kicsit összetörjük és egy nagyobb lábosba tesszük. Gyenge tűzön kevergetve 80-90 fokra melegítjük, átpasszírozzuk egy apró lyukú passzírozón, majd megmérjük. Minden kg gyümölcsvelőhöz kell 2,5 liter víz, 30 dkg cukor és 1 bő teáskanál citromsav. A vizet a cukorral felfőzzük, ha a cukor már elolvadt, akkor a gyömölcsvelőt és a citromsavat hozzáadjuk és kevergetve forrpontig hevítjük. Előmelegített tiszta üvegekbe merjük, tetejükre parányi szalicilt teszünk. Dupla celofánnal lekötjük és nedves gőzbe tesszük. A víz lehetőleg az üvegek nyakáig érjen, a forrástól számítva 25-30 percig tartjuk a gőzben. Ugyanígy készíthetünk ivólevet őszibarackból, de aki szereti a szilvaízt, abból is lehet készíteni így. Ha őszibarackból készítjük az ivólevet, ahhoz tegyünk literenként 1 késhegy aszkorbinsavat. Ez színrögzítés céljából kell. (A gyümölcsvelőt meg is lehet turmixolni. Esetleg 1/2 liter vízzel többet is lehet tenni.)

Paradicsom ivóié

Minden kg paradicsomhoz 1,2 dl vizet, 10 dkg cukrot, 1 lapos evőkanál sót, 1 mokkáskanál őrölt borsot, 1 mokkáskanál citromsavat és egy késhegy nátrium-benzoátot veszünk. Feldolgozáshoz egészséges, érett paradicsomot használunk. Megmossuk, feldaraboljuk, szárrészét kivágjuk és egy nagyobb lábasba tesszük. Felmelegítjük 90-100 fokra, állandóan kever-getjük, hogy le ne süljön. A paradicsomot melegen áttörjük és megmérjük. A vizet a cukorral, sóval, borssal, citromsavval fölforraljuk, hozzáadjuk a paradicsomvelőt, jól összekeverjük, forrpontig melegítjük, belekeverjük a nátriumbenzoátot és forrón az előre elkészített, előmelegített üvegekbe merjük. Légmentesen lezárjuk és nedves gőzbe tesszük. 15-20 percig gőzöljük, hagyjuk kihűlni és tegyük a helyére.

Rostos meggylé

Minden liter meggypéphez adjunk 7-8 dl vizet, 20 dkg cukrot és 4-5 evőkanál tört meggymagot. Az érett meggyet kimagozzuk, átpasszírozzuk. A vízben az összetört meggymagot 20-25 percig főzzük, a levet sűrű szitán átszűrjük és a lében a cukrot felfőzzük. A főzés közben keletkezett habot leszedjük és a meggypépet hozzákeverjük. Az egész anyagot többször jól átkeverjük, forrpontig melegítjük. Előre elkészített előmelegített üvegekbe töltjük és a tetejére egy csipetnyi nátrium-benzoátot hintünk. Légmentesen lezárjuk és nedves gőzbe tesszük. 25 percig gőzöljük és kihűlés után tesszük a helyére.

Cseresznye, meggy nyersen réteshez

5 kg cseresznye, 60 dkg cukor, 1 dkg szalicil, 1-2 evőkanál rum, 1 darabka fahéj. A gyümölcsöt megválogatjuk, megmossuk és kimagozzuk. Mély tálba tesszük, rászórjuk a cukrot, a szalicilt és a rumot. Összekeverjük és 24 órát állni hagyjuk. Üvegbe rakjuk és közéje dugjuk a fahéjat. Lekötjük és a helyére tesszük. A meggyet ugyanígy tehetjük el, de 20-30 dkg cukorral többet tegyünk hozzá. A meggyet és cseresznyét keverve is el lehet tenni. Bármikor vehetünk belőle, nem romlik meg. Nem csak réteshez, bármely süteményhez, vagy gyümölcsleveshez is használhatjuk.

Reszelt alma

5 kg lereszelt alma, 60 dkg cukor, 2 evőkanál szalicil, 3-4 evőkanál rum. A lereszelt almát a cukorral, a szalicillal összekeverjük, egy éjszaka pihentetjük, másnap üvegekbe nyomkodjuk, tetejére a rumot ráöntjük, lekötjük és a helyére tesszük. Erre a célra felhasználhatjuk az érett hulló almát, természetesen mosva, hámozva dolgozzuk fel. Lehetőleg akkora üvegekbe rakjuk, amit egyszer elhasználunk. Réteshez, lepényhez, mártáshoz stb. használhatjuk.

Saját levében eltett meggybefőtt

Minden literes üveghez veszünk 3/4 kg meggyet és 25 dkg cukrot és egy késhegy szalicilt. A szárától megtisztított nem túl érett meggyet megmossuk, lecsurgatjuk és üvegbe rakjuk. A cukrot rászórjuk, megütögetjük az üveget, hogy a cukor mindenhova bejusson. Tetejére tesszük a szalicilt, dupla celofánnal lekötjük, nedves gőzben 8-10 percig gőzöljük. Kihűlés után hűvös helyen tároljuk.

Rumos meggy

3 kg meggy, 1,5 kg cukor, 3-4 dl rum, 1 csipetnyi szalicil. A meggyet megválogatjuk, szárát félig ollóval lecsípjük, megmossuk, lecsepegtetjük és a cukorral rétegezve üvegekbe rakjuk. Rumban a szalicilt elkeverjük és a meggyre öntjük. Lekötjük és hűvös helyen tároljuk.

Cseresznyebefőtt

Az üveg minden dl-hez egy púpos evőkanál cukor, szalicil. A nem egészen érett ropogós cseresznyét megválogatjuk, szárát lecsípjük, megmossuk, lecsepegtetjük, tisztára mosott üvegekbe rakjuk. Az üvegeket ütögessük meg, hogy minél több cseresznye férjen bele. Cukorral megszórjuk. Tetejére egy kis késhegynyi szalicilt teszünk, öntsük föl hideg vízzel és dupla celofánnal kössük le. Nedves gőzben 15 percig gőzöljük. Ha kihűlt, hűvös helyen tároljuk. Ugyanígy tehetünk el meggyet is, de valamivel több cukrot tegyünk hozzá és csak 10 percig gőzöljük.

Szilvabefőtt

2 kg szilva, 45 dkg cukor, 1 szem szegfűszeg, 1 késhegy szalicil, 1 liter víz. A szilvát megválogatjuk, megmossuk és egy nagyobb tűvel meg-szurkáljuk. A cukrot a vízzel és a szegfűszeggel felfőzzük és forrón a szilvára öntjük. így hagyjuk letakarva egy éjjelen át. Másnap a levet leszűrjük, felforraljuk, kihűtjük. A gyümölcsöt az üvegbe rakjuk és a lével teleöntjük. A szalicilt rászórjuk, az üvegeket lekötjük és vízgőzben 5-8 percig gőzöljük. Kihűlés után a helyére rakjuk.

Vörösboros szilva

Kb. 2-2,5 kg szilva, 1/2 liter víz, 75 dkg cukor, 7-6 dl vörösbor, kis darab fahéj, 2-3 szegfűszeg, 1 kis darab vanília, 1 mokkáskanál szalicil. A szilvát megválogatjuk, a szárát lecsípjük, megmossuk és lecsurgatjuk, majd tiszta üvegekbe rakjuk. A vizet, a cukrot, a vörösbort a fűszerekkel együtt felforraljuk és lehűtjük. A kihűlt szörpöt ráöntjük, a tartósítószert a szilvára szórjuk, dupla celofánnal lekötjük, nedves gőzben 6-6 percig gőzöljük. Kihűlés után a helyére tehetjük.

Rumos szilva

Literes üvegenként kell: 40 dkg cukor, 2 dl rum, 1-2 szem szegfűszeg, 1 csipet szalicil. Az érett, de kemény szilvát éppen hogy csak leöblítjük, lecsepegtetjük és üvegbe rakjuk, rászórjuk a cukrot, a szegfűszeget, a szalicilt és ráöntjük a rumot. Azonnal lekötjük és a helyére tesszük.

Nyers szilva gombócba

5 kg szilva, 1 evőkanál szalicil, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 2 evőkanál rum, 30-40 dkg cukor. A szilvát megválogatjuk, szárát kiszedjük és kimagozzuk. Egy nagyobb edénybe tesszük, rászórjuk a cukrot, fahéjat és a szalicilt. Összekeverjük, üvegekbe nyomkodjuk, tetejére locsoljuk a rumot, lekötözzük és nedves gőzben 8-10 percig gőzöljük. Ha kihűlt, a helyére tesszük.

Őszibarackbefőtt egészben

5 kg apróbb szemű őszibarack, 1,5 liter víz, 1 kg cukor, 1 mokkáskanál szalicil. A barackot megmossuk, lecsurgatjuk, és az előre elkészített üvegekbe rakjuk. A vizet a cukorral felfőzzük, ha kihűlt a barackra öntjük, tetejére tesszük a szalicilt. Dupla celofánnal lekötjük, vízgőzben 10-12 percig gőzöljük. Kihűlve a helyére rakjuk.

Őszibarackbefőtt, hámozott

Ahány deciliteres az üveg, annyi tetejes evőkanál cukrot szórunk a barackra. A nem teljesen érett barackot meghámozzuk és kimagozzuk. Cukorral rétegezve üvegekbe rakjuk. Felöntjük hideg vízzel, rászórunk egy késhegy szalicilt, dupla celofánnal lekötjük és nedves gőzben 10 percig gőzöljük. Kihűlés után rakjuk a helyére. (Az őszibarackbefőttekhez adhatunk egy kanál citromlevet, vagy egy kevés citromsavat, így a befőtt világos marad.)

Őszibarack mézben

3 kg meghámozott és félbe vágott őszibarack, 1 liter víz, 3/4 kg cukor, 1/4 kg mézes 2 dl rum. ? ; A szép kemény őszibarackot néhány pillanatra forró vízbe mártjuk, lehámozzuk, kettévágjuk és az üvegekbe rakjuk. A vizet a cukorral, a mézzel felfőzzük. Ha kihűlt, az őszibarackra öntjük. Minden üvegbe egy pár hámozott és tört magot teszünk. A rumot az üvegekre szétosztjuk. Az üvegeket dupla celofánnal lekötjük és nedves gőzben 10 percig gőzöljük. Kihűlésig a fazékban hagyjuk és utána a helyére tesszük.

Egresbefőtt

2 kg egres, 50 dkg cukor és minden literes üvegre egy késhegy szalicil. A megmosott és megtisztított egrest üvegbe rakjuk, a cukorral rétegezve. Hideg vízzel feltöltjük, rászórjuk a szalicilt, lekötjük és nedves gőzben 3-4 percig gőzöljük. Kihűlésig a vízben hagyjuk és elrakjuk. Leveshez, mártáshoz használhatjuk.

Birsalmabefőtt

3 kg meghámozott birsalma, 1,5 liter víz, 1 kg cukor, 1 db citrom, 1 késhegy szalicil üvegenként.

A meghámozott birsalmát négybe vágjuk, a magházát kivágjuk, citromos vízbe tesszük, hogy meg ne bámuljon. A citromos vízből az üvegbe rakjuk. A vizet a cukorral felfőzzük, kihűtve a birsalmára öntjük. Rászórjuk a szalicilt, az üvegeket dupla celofánnal lekötjük, nedves gőzben 20 percig gőzöljük. A vízben hagyjuk kihűlni és a helyére tesszük.

Körtebefőtt

2 kg körte, 1 liter víz, 40 dkg cukor, 1 db citrom, 1 mokkáskanál nátrium-benzonát, 1-2 evőkanál rum. Az érett, de kemény körtét meghámozzuk, magházát kivágjuk, nagyságától függően kettőbe, vagy négybe vágjuk. A citromot a vízbe csavarjuk, a körtét beletesszük, hogy meg ne bámuljon. A levet leszűrjük, a cukorral felfőzzük és a forrásban lévő szörpbe a körtét beletesszük, de nem főzzük egészen puhára, üvegekbe rakjuk. A rummal összekevert szörpöt még egyszer felforraljuk és forrón a körtére öntjük, tartósítót rászórjuk. Üvegeket gyorsan lezárjuk, ruhába, vagy papírba csavarjuk és száraz gőzbe tesszük. Ha kihűlt, a helyére tesszük. A körtéhez cukor helyett felerészben mézet is használhatunk.

Őszibarack-dzsem

1 kg őszibarackra 70 dkg cukrot számítunk. Az őszibarackot leforrázzuk, leszűrjük és a héját gyorsan lehúzzuk, a magját kiszedjük. Cukorral jól összekeverjük, állni hagyjuk, míg levet ereszt. Ha nem nagyon sok a lé, akkor a levével együtt forraljuk, folytonos keverés mellett, míg jó sűrű lesz. Ha sok a lé, merítsünk le belőle. Forrón üvegekbe töltjük, tetejére egy evőkanál rumot töltünk és száraz gőzbe tesszük. Kihűlés után a helyére rakjuk.

Sárgabarack-dzsem

Kilogrammonként 80-90 dkg cukrot. Az érett sárgabarackot leforrázzuk, héját lehúzzuk, kimagozzuk, lábasba tesszük és folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a cukrot és csak annyi ideig főzzük, hogy elolvadjon. Jól átkeverjük, előmelegített üvegekbe töltjük. Minden üveg tetejére egy csipet szalicilt szórunk, dupla celofánnal lekötjük és száraz gőzbe tesszük. Ha kihűlt, a helyére rakjuk.

Sárgabarack-dzsem más módon

Minden kilogramm barackra 80 dkg cukrot. A megmosott barackot forró vízbe mártva a héját lehúzzuk, kimagozzuk, lemérjük. Egy nagyobb edénybe rakjuk és lecukrozzuk. Egy éjjelen át hűvös helyen állni hagyjuk, másnap erős tűzön 15-20 perc alatt befőzzük. Forrón, előmelegített üvegekbe merjük. Késhegynyi szalicillal a tetejét megszórjuk, dupla celofánnal lekötjük és száraz gőzbe tesszük. Kihűlés után helyére rakjuk.

Sárgabarack lekvár

Kilónként 60-70 dkg cukor. A teljesen érett barackot megmossuk, kimagozzuk, húsdarálón ledaráljuk és főni tesszük. Ha már sűrűre főztük, hozzáadjuk a cukrot, folytonosan keverjük és 25-30 percig főzzük. Forró üvegbe rakjuk, meleg helyen tartjuk, csak másnap kötjük le, ha megbőrösödött, tetejére késhegy szalicilt szórunk és a helyére rakjuk. (Legjobb meleg sütőbe tenni.)

Őszibarack lekvár

Kilogrammonként 40 dkg cukor. A majdnem túl érett őszibarackot megmossuk, kimagozzuk és lábasban folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. Átpasszírozzuk, hozzáadjuk a cukrot és addig főzzük, míg a lekvár jól besűrűsödik. Azonnal üvegekbe rakjuk, tetejére csipetnyi szalicilt szórunk, csak másnap kötjük le, amikor megbőrösödött, és a helyére tesszük.

Ribiszkeíz

Literenként 80 dkg cukor. Három kg ribiszkét jól megmosunk és kocsányáról lehúzzuk, lecsepegtetjük és áttörjük. Az áttört ribiszkét főni tesszük, hamar sűrűsödik, a cukrot hozzátesszük és addig főzzük, mígnem kocsonyásodni kezd. Előmelegített üvegekbe töltjük. Kihűlés után egy kávéskanál porcukorban elkeverünk egy csipet szalicilt és a ribiszkeízre szórjuk. Lekötjük és hűvös helyen tároljuk.

Meggylekvár

Kilogrammonként 60-70 dkg cukor. Kettő kg meggyet megmosunk, kimagozzuk, és húsdarálón ledaráljuk. Lábasba tesszük, folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a cukrot és kevergetve főzzük még 15 percig. Előmelegített üvegekbe töltjük. Kihűlés után porcukorban elkevert csipet szalicilt hintünk rá. Lekötjük, és hűvös helyen tároljuk.

Ribiszkekocsonya nyersen

Literenként 90-100 dkg cukor. Az érett ribiszkét megmossuk, lecsurgatjuk, és kocsányáról lehúzzuk. A ribiszkét átpasszírozzuk és a cukrot a léhez adjuk. Addig keverjük, míg a tányérra cseppentve meg nem kocsonyásodik. Nagyon szép átlátszó kocsonyánk lesz, melyet kisebb üvegekbe töltünk, ha megdermedt, porcukorral meghintjük, dupla celofánnal lekötjük, és a helyére tesszük.

Csipkebogyó íz

Kettő kg érett csipkebogyó, minden kg csipkebogyó pépre 1/2 kg cukor, 20 dkg alma és az almára még 20 dkg cukor. A csipkebogyót megmossuk, kocsányától megtisztítjuk, kevés vízben puhára főzzük és átpasszírozzuk. Az így nyert pépet ismételten sűrű szitán áttörjük. (így nem marad benne finom szőröcske.) Az almát felfőzzük és átpasszírozzuk, megmérjük és ugyanannyi cukrot adunk hozzá. Hozzátesszük a csipkebogyó péphez, összekeverjük, beletesszük a cukrot és együtt főzzük lekvár sűrűségűre. Ha elkészült, előmelegített üvegekbe rakjuk. Tetejére kevés szalicilt szórunk. Légmentesen lekötjük és száraz gőzbe tesszük. Kihűlés után helyére rakjuk. Vadhúsokhoz kiváló mártásokat készíthetünk belőle.

Birsalmasajt

Minden 1 kg birsalma péphez kell 80 dkg cukor, 1 marék vágott dió, 1 db citrom. A birsalmát meghámozzuk, szárától megtisztítjuk és felszeljük. (Magházát nem kell kivágni, csak ha férges.) Főni tesszük annyi vízben, ami ellepi. Puhára főzzük, levét leszűrjük és áttörjük. 3 dl birslében a cukrot felfőzzük, és a péphez adjuk. Adhatunk hozzá kevés citromlevet is. Összekeverjük és állandó keverés mellett sűrűre főzzük. A kész sajthoz adjuk a diót, egy kevés cukrozott narancshéjat. A forró pépet étolajjal vékonyán megkent zsírpapírra kenjük. Langyos sütőben megszárítjuk. A megszikkadt sajtot papír nélkül összetekerjük és celofánba csomagoljuk. De tehetjük kisebb formákba is, amit csak 1-2 nap után borítunk zsírpapírra. Száraz, szellős helyen tároljuk.

Szilvalekvár

Az érett szilvát megválogatjuk, megmossuk és kimagozzuk. Mennyiségének megfelelő nagyságú edénybe tesszük. Gyenge tűzön folytonos keverés mellett főzzük. A főzést akkor fejezhetjük be, ha a lekvárból kiemelt keverőkanál helyén meglátjuk az edény fenekét. A forró lekvárt előre elkészített és előmelegített cserépfazékba rakjuk. Széleit lesimítjuk, meleg, de nem forró kemencébe rakjuk lekötés nélkül. (Ha nincs kemencénk, akkor langyos sütőbe tegyük.) Csak akkor kössük le, ha a lekvár megkérgesedett. Száraz, hűvös helyen tároljuk.

Pletykalekvár

5 kg kimagozott szilva, 1 dl 10%-os ecet.1 kg cukor, 1 dkg szalicil. A szilvát egy megfelelő lábasba tesszük, tetejére hintjük a cukrot, a szalicilt és rálocsoljuk az ecetet. Este készítsük el, reggel tegyük fel főni. Főzés közben megkeverni nem szabad. Forrástól számítva 3 órán át főzzük, de ha levét ez idő alatt sem főtte el, még tovább főzzük. Ha kész, üvegekbe merjük. Csak akkor kössük le, ha már megbőrösödött, utána kössük le és tegyük a helyére. Évekig is eláll. Nyílt lángon nem főzhető, vastag alátét lemezt tegyünk a láng fölé.

Szilvaröszter

Kilogrammonként 30 dkg cukor. Az érett szilvát megmossuk, kimagozzuk és egy cseréplábasba, vagy teljesen ép zománcú lábasba főni tesszük. Beleteszünk egy darabka fahéjat, egy-két db szegfűszeget és állandóan kevergetve főzzük. Ha a levét már részben elfőtte, hozzáadjuk a cukrot és még 10-15 percig főzzük. Forrón az előre elkészített, előmelegített üvegekbe tesszük. Egy kávéskanál rumban egy csipetnyi szalicilt elkeverünk és az üvegek tetejére locsoljuk. Azonnal lekötjük, és száraz gőzbe tesszük. Kihűlés után a helyére rakjuk.

Gesztenye tartósítási módok

A gesztenyét többféleképpen lehet tartósítani. A legősibb tartósítási mód a fondorban való tartósítás, de tartósítani lehet, mint masszát, vagy mint porított gesztenyét is, de lekvárt is főzhetünk belőle.

Gesztenye fondorban

Az érett, de még nem teljesen kinyílt gesztenyét kell összegyűjteni. Az így összegyűjtött gesztenyét nem kell kiforgatni fondorjából, hanem benne hagyva zsákba, vagy kosárba rakjuk és száraz, sötét helyen tároljuk. Felhasználás előtt annyit bontsunk ki, amit éppen felhasználunk. A gesztenye így 3-5 hónapig is eltartható.

Gesztenyemassza készítése

A fondorjából kibontott gesztenyét megfőzzük és az erre a célra átalakított húsdarálón ledaráljuk. Az így ledarált gesztenyét előbb egy nagyobb, majd apróbb lyukú réz szitán áttörjük. így a külső és belső héjától megtisztított gesztenyét kapunk. Ezt a műveletet csak forró gesztenyével lehet végezni, ezért csak annyit főzzünk, amit gyorsan fel tudunk dolgozni. A megfőzött gesztenyét sziták hiányában kézzel is megtisztíthatjuk, lehámozhatjuk a külső és belső héját, a tiszta gesztenyét burgonyanyomón átpasszírozzuk.

Gesztenye-tartósítás I.

Kilogrammonként 50 dkg cukrot (lehetőleg finom kristálycukrot) és 1-2 dl rumot teszünk. Az átpasszírozott gesztenyéhez adjuk a cukrot és a rumot. Jól összegyúrjuk és 50-60 dkg-os rudakat formálunk belőle. A formákat alumínium fóliába csomagoljuk. A gesztenyét becsomagoltan a hűtőszekrény mélyhűtő részébe tesszük, ahol évekig is eltartható. Az így tartósított gesztenyét gesztenyepürének, vajjal kikeverve krémnek, kiflik, vagy egyéb sütemények töltésére használhatjuk fel.

Gesztenye-tartósítás II.

A tiszta gesztenyét ugyanúgy dolgozzuk fel, mint az előbbi l-es részben. A gesztenyemasszát 1/2 literes üvegekbe szorosan belenyomkodjuk. (Vigyázzunk, hogy levegő ne maradjon közte.) Minden üveg tetejére tegyünk egy evőkanál rumot, amit előzőleg egy csipet szalicillal keverünk el. Dupla celofánnal lekötjük és hűvös helyen tároljuk. Ugyanúgy használjuk fel, mint az előbbit.

Gesztenyelekvár

Egy kg átpasszírozott gesztenyéhez kell 60-70 dkg cukor, 1/2 rúd vanília, üvegenként 2 evőkanál rum és egy csipetnyi szalicil. A cukrot 1-2 dl vízben a vaníliával sziruppá főzzük. Beletesszük az átpasszírozott gesztenyét, jól átkeverjük, hogy a cukor egyenletesen elosztódjon benne, 10-15 percig főzzük. A pépszerűre főtt gesztenyelekvárt előmelegített üvegekbe töltjük. Tetejükre két kanál csipetnyi szalicillal megkevert rumot locsolunk. Dupla celofánnal lekötjük és száraz gőzbe tesszük. Hűvös helyen tároljuk. A gesztenyelekvárt sütemények töltésére, vagy vajjal kikeverve krémnek használhatjuk, de turmixitalt is készíthetünk vele.

Gesztenye szárítása

(Granulátum) A megfőtt, átpasszírozott gesztenyét zsírpapírral bélelt tepsibe elterítjük. Langyos sütőben, vagy nyitott sütőajtón, vagy fűtőtesten megszárítjuk. Közben többször megkeverjük. (Régen ugyanígy kenyérsütés után kemencében szárították.) Tökéletesen ki kell szárítani. Vászonzacskóban, vagy üvegekben légmentesen lezárva sokáig eláll. Húsokhoz tölteléket, gombához mártást is készíthetünk belőle. Ha húshoz mártásnak készítjük, akkor zsírtalan hideg húslevesben áztatjuk. Cukros hideg tejben, édességnek készíthetjük el: kicsit felfőzzük, tegyünk bele kis vaníliát és kevés rumot is. Készíthetünk belőle krémet, de sütemények töltésére is felhasználhatjuk. A gesztenye feldolgozása során nyers súlyának 40-50%-át elveszíti a gesztenye minőségétől függően.

Az aszalás

A parasztság körében az aszalás nagyon elterjedt gyümölcstartósítási mód volt. Leggyakrabban a szilvát, körtét, barackot és az almát aszalták. Aszaltak napon, kenyérsütő kemencében és az aszalás céljára épített aszalókemencében is.

Szilva aszalás

A legtöbb aszalványt a kék „hosszi" szilvából, vagy besztercei szilvából készítették és készítik most is. A megérett szilvát szedjük le, válogassuk meg. Csak ép és egészséges, lehetőleg megközelítően azonos nagyságú szilvát tegyünk egy aszaló tepsibe. Ha a szilvát kenyérsütő kemencében aszaljuk, tegyük tepsibe. Gyengén fűtsük el a kemencét, húzzuk ki a tüzet és tegyük bele a szilvával megrakott tepsiket. Addig hagyjuk benn, míg a kemence meleg. Utána újra fűtsük el, de most már erősebb tűzzel a kemencét, húzzuk ki a leégett tüzet és újra rakjuk be a tepsiket. Ezt háromszor ismételjük meg és közben keverjük fel a szilvát a tepsiben. Újabban az utolsó aszalás után a szilvát cukros vízben megmossák, megszárítják, így nagyon szép fényes, mutatós lesz az aszalványunk. Az aszalt szilvát ritka szövésű zsákban, szellős helyen tárolhatjuk. Régebben tepsi nélkül a kemence fenekére terítették a szilvát. Aszalás után a hamut lemosták a szilváról és napon leszárították. Az aszalókemencében való aszalás a legelőnyösebb, mert tiszta és nem kell cserélgetni a kemencében a szilvát. Az aszalókemencében a szilvát egy kb. 5-6 cm oldalfalú vesszőből font, aszalókemence nagyságú „cserény"-be rakják. A cserények alatt alagútkemencében folyton égő tűz biztosítja az aszaláshoz szükséges hőmennyiséget.

Körte aszalás

A körte aszalása éppúgy történik, mint a szilva aszalás. Göcsejben a legtöbb körtét a „tüskés" körtéből aszalják. A tüskés körte nem nagyobb egy fél tojásnál, éretten nagyon édes. Aszalásra nagyon alkalmas, nem kell kettévágni és jó ízű. A nagyobb körtét jobb kettévágottan aszalni.

Alma aszalás

Az almát aszalás előtt meg kell hámozni, magját ki kell szedni, és szeletekre vágni. Az aszalás a szilva aszalással azonos módon történik. Barack aszalás A barackot aszalni a magvaváló barackból a legjobb, mert aszalás előtt ketté kell vágni és a magját ki kell venni. Az aszalás további része változatlan.

Aszalt szilva dióval töltve

Aszaláshoz egészséges, érett és nagyobb szilvát használjunk. Aszalása a szokásos módon történik, azzal az eltéréssel, hogy amikor a szilva félig megaszalódott, kinyomjuk a magját és helyébe egy negyed diógerezdet nyomunk és tovább folytatjuk az aszalást. Nagyon ízletes csemege, de apróra vágva kalács töltelékének is kitűnő. Az aszalt körtét, almát, barackot, a dióval töltött aszalt szilvát éppúgy tároljuk, mint az aszalt szilvát.

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozásPatikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés