In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2018. április 22., vasárnap, Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.

Sózás, füstölés, zsírban tartósítás A sertéshús tartósítása sózással, füstöléssel, zsírban tartósítva nagyon régen elterjedt, de jelenleg is széles körben alkalmazott tartósítási mód, ma is élő gyakorlat. Sózás Szalonnához kilogrammonként 20 dkg só, húsokhoz kilogrammonként 10 dkg só. A sertésből sózásra általában a szalonna, a sonka, a lapocka, a körmök, a farok, a fejrészek, a bőrke kerülnek. Szalonna sózása A szalonnát a feldolgozás során 40-50 cm hosszú, 12-15 cm széles, 2-3 ujjnyi vastag csíkokban vágjuk ki. Étkezési szalonnának a sertés hasaalja és az oldalszalonna húsos részeit használjuk fel. Hasításkor ügyeljünk arra, hogy a vágási felületek minél simábbak legyenek. Az így elkészített szalonnát őrölt kősóval bedörzsöljük. Ügyeljünk arra, hogy minden része egyenletesen sózásra kerüljön. 1 kg szalonnához kb. 20 dkg sóra van szükségünk. A megsózott szalonnát sózó teknőbe, vagy sózó-kádba rakjuk egymás mellé és egymásra rakva. A szalonnát 4 hétig tartjuk száraz sóban, közben kétszer-háromszor átforgatjuk és újra száraz sóval bedörzsöljük. Négy hét után a szalonnát a sóból kiszedjük, langyos vízzel lemossuk, húshorogra akasztva leszárítjuk. Ezt követi a füstölés.

A sonka, lapocka, farok, köröm stb. húsok sózása, pácolása Sózáshoz minden kg húshoz 10 dkg őrölt kősót használunk fel. A húsokat alaposan bedörzsöljük sóval és a besózott húsokat sózó teknőbe, vagy sózó kádba tesszük. Egy hét után a hús levet enged, ekkor készítjük el a páclevet.

Pádé készítése

10 liter vízbe tegyünk kb. 1,5 kg sót, 10 dkg cukrot, 1 evőkanál salétrom sót. (ízlés szerint tehetünk bele fűszereket, fokhagymát, vöröshagymát, feketeborsot, babérlevelet, koriandert. A fűszereket csak újabban használjuk, régen csak sólével készült a pác.) A páclevet a fűszerekkel forraljuk fel, hűtsük le és szűrjük a sós léhez és így öntsük a hús alatt levő húsléhez. Keverjük össze és ebben a lében a húsokat alaposan mossuk meg, forgassuk meg és hagyjuk benne. (A sós pádé akkor jó, ha egy friss tojást bele teszünk és az a pácléből fele nagyságába kiemelkedik. Ha ennél jobban kiemelkedik, akkor vizet, ha kevésbé, akkor sót tegyünk hozzá. Ez régi, de jól bevált mérési lehetőség.) Húsokat a páclében 2 naponként forgassuk meg. A nagyobb darab húsokat 4-5 hétig hagyjuk a páclében. A kisebb húsoknak elég 2-3 hét is. Ha a húst a pácléből kivettük, mossuk le jól meleg vízzel, akasszuk húshorogra, szárítsuk le és utána tehetjük a füstre.

Füstölés

A hús füstölését régebben a szabadtüzelésű konyhák elszálló füstje, a „szabadkémény" lehetővé tette. Ma a füstölést erre a célra épített füstölőben végezzük. Mielőtt a húsokat a füstölőbe akasztjuk, előbb rakjunk benne tüzet, melegítsük be. A húsokat a húshoroggal a füstölőben lévő „föstölőbotokra" akasztjuk. Ügyeljünk arra, hogy a füstölőben csak parázs legyen, lángot ne kapjon a hús. Füstölni legjobb a bükkfa, a bükkfűrészpor, ha ez nem áll rendelkezésünkre, gyümölcsfát, vagy keményfát, vagy ezek fűrészporát használjuk. Fenyőfát ne használjunk, mert annak füstje rontja a hús minőségét. A szalonnát, apróbb húsokat 1-2 nap füstöljük, míg a nagyobb húsok füstölésére 2-3 nap szükséges. Akkor elég a füst a húsoknak, ha a húsok színe barnáspiros lesz. Füstölés után a húsokat tegyük szellős helyre, jó, ha télen kifagynak.

Hájtartósítás

A sertés hajának kivételénél ügyeljünk arra, hogy a hártyát meg ne sértsük. A hajat melegen kiterítjük, széleit levágjuk, a hártyás fele maradjon alul. Belső feléről a hártyát lehúzzuk és alaposan bedörzsöljük az elkészített fűszerekkel. 4-5 gerezd zúzott fokhagyma, 1 kávéskanál őrölt bors, 1 evőkanál színes paprika, 2 evőkanál só. (Aki szereti, tehet bele csípős paprikát is.) így hagyjuk, míg teljesen ki nem hűl. Ha kihűlt, szorosan összecsavarjuk, erős cérnával összevarrjuk, vagy zsineggel lekötjük és megfüstöljük. Füstölés után szellős helyen tároljuk. Felhasználni kenyérre kenve, vagy héjában sült burgonyához lehet.

Zsírban tartósítás

A lesütni szánt húsokat vastagabb szeletekre vágjuk, jól besózzuk, egy nap, vagy egy éjjel a sóban állni hagyjuk. A húst tepsibe tesszük, a húslét kevés vízzel elkeverjük és a húsok alá öntjük. A tepsiben lévő húsokat forró kemencében megsütjük. Kb. 1,5-2 óra alatt sül meg. (A félig sült húsokat kiszedjük és a tepsiben minden darab húst megforgatunk és visszatesszük a kemencébe.) Ha a húsok megsültek, a tepsiből kiszedjük és egy nagyobb lábasban felforrósított zsírban minden darab húst megforgatunk, kiszedjük és abba az edénybe rakjuk, melyben tartósítani akarjuk. (Az edény lehet bődön, fazék, üveg.) Ezután annyi zsírt forrósítunk föl és öntünk a húsra, ami teljesen ellepi. Legalább 2-3 ujjnyi zsír legyen a húsok felett. Az edényeket csak egy-két nap után zárjuk le, ha a zsíron kis rést tapasztalunk, azt meleg zsírral öntsük le, hogy a húshoz levegő ne jusson. Az edényeket lezárjuk és helyére rakjuk. A húst bármilyen célra felhasználhatjuk. Készíthetünk belőle levest, adhatjuk főzelékhez, vagy pecsenyeként körettel, salátával. Ha a lesütött húsból kiveszünk, akkor a zsírt igazítsuk vissza, vagy meleg zsírt öntsünk a hús helyére, hogy levegőt ne kapjon a maradék, mert akkor könnyen megromlik. Ha a hús sütéséhez kemence nem áll rendelkezésünkre, ugyanígy megsüthetjük sütőben is. Lesütéssel, zsírban tartósíthatunk húsos kolbászt is. Ebben az esetben a kolbászt nem füstöljük föl, hanem tepsibe rakjuk és megsütjük. A kolbászt kisebb edényekbe rakjuk és forró, zsírral leöntjük, ugyanúgy, mint a húst. Ezt is 1-2 nap múlva kötjük le. Felhasználáskor csak fölmelegítjük, zsírját főzésnél fölhasználhatjuk. Vágott zsír készítése, tartósítása A szalonnát nem teljesen puhára abáljuk. A vízből kiszedjük és egy tiszta vászonruhára rakjuk és a vizet teljesen leszívatjuk. Csak másnap vágjuk, vagy daráljuk meg. (Régen ezt a szalonnát nagyon apróra vágták, ma már húsdarálón daráljuk le.) ízlés szerint sózzuk meg és keverjük össze a darált szalonnát. Mennyiségének megfelelő zománc edénybe, vagy üvegbe szorosan belenyomkodjuk. Lezárjuk, és hideg helyen tároljuk. Hosszú ideig eláll. Felhasználhatjuk kenyérre kenve, pirítva, tészták, gánicák ízesítésére.

Húsos kolbász készítése és tartósítása

Minden kg húshoz adjunk 2,5 dkg sót, 2-3 gerezd zúzott fokhagymát, fél dkg őrölt borsot, 2 dkg színes paprikát, 1/2 dkg csípős paprikát. Készítésére felhasználhatunk minden fajta húst, zsírosat, szárazát vegyesen. A túl zsíros húsos kolbász nem jó. A húst feldaraboljuk, a fűszerekkel, sóval, zúzott fokhagymával összekeverjük és állni hagyjuk legalább 3-4 órát. Ledaráljuk nagyobb lyukú darálón és vékony sertésbélbe töltjük. Töltés közben a kolbászt 15-20 cm hosszú párokra csavarjuk, hideg vízbe tesszük 1-2 órára. Kiszedjük, lecsepegtetjük és hagyjuk megszikkadni. 1 napi állás után már füstölhetjük. Az előmelegített füstölőbe rakjuk és hideg füstön füstöljük. A füstölést legalább 2 napig folytassuk, míg a kolbászok szép pirosak, szárazak lesznek. Füstölés után fagymentes, szellős helyre akasszuk. Ha nyárra is marad, akkor a legjobb száraz fahamuba eltenni, így nem szárad ki. Ha kivesszük, langyos vízben csak le kell öblíteni és szárazra törölve fogyasztható.

Kenőmájas készítése, füstölése

Kenőmájashoz kell 2 kg hús, 1 kg kemény tokaszalonna, 1/2 kg főtt máj, 10-15 dkg friss máj, 10-15 dkg friss szalonna. (A friss májtól jobb ízű, a friss szalonnától kenhetőbb lesz a májas.) Minden 1 kg ledarált anyaghoz tegyünk 1 kávéskanál őrölt borsot, ha lehet fehérborsot, 1 csipetnyi reszelt citromhéjat, 3 evőkanál zsírban halványra pirított 2 fej reszelt vöröshagymát, ízlés szerint sót. A húst, a tokaszalonnát puhára főzzük, a 1/2 kg májjal együtt. A megfőtt húst, szalonnát és májat legalább kétszer apró lyukú darálón ledaráljuk. Ledaráljuk a friss májat és a friss szalonnát is és a fűszerekkel együtt a már előbb ledarált anyaghoz adjuk. Az egészet nagyon jól elkeverjük és a tiszta vastagbél egyenes részébe töltjük. 30 cm-es rudakat alakítsunk ki belőle, végeit kössük le. Az így elkészített kenőmájast kifőzzük, kb. 80 fokos vízben. A főzési idő annyi perc, mint ahány milliméter a kenőmájas átmérője. Ha a forró vízből kivettük, hideg vízben lehűtjük. Lecsepegtetjük és másnap hideg füstön gyengén megfüstöljük. így 2-3 hétig hűvös helyen eltartható.

Disznósajt készítése, füstölése

Készítése. Fél sertés fej, szív, nyelv, bőrke tetszés szerint, kisebb húsdarabok. Az egész mennyiséget puhára főzzük, hogy a csontról a húst könnyen le lehessen fejteni. A nyelvről a fehér részt késsel lekaparjuk. 4-5 gerezd fokhagymát megzúzunk és a főzőléből 2-3 dl-t ráforrázunk. A húst, a nyelvet, a szívet, a bőrkét nagyobb kockákra, vagy szélesebb csíkokra vágjuk. Rászűrjük a fokhagymalevet, ízlés szerint borssal, majoránnával, sóval fűszerezzük. Keverjük jól össze. A főzőléből még önthetünk rá és az előre elkészített tiszta gyomorba, bélfenékbe, vagy hólyagba töltjük. A tömőnyílást spárgával bekötjük és kb. 70-80 fokos vízben, ha nagyobb, 3 óráig, ha kisebb, 2-2,5 óráig főzzük. A főzési idő általában kg-ként egy óra. Legjobb, ha rúdra akasztjuk és úgy főzzük, hogy a víz teljesen ellepje, de főzőüst fenekét ne érje. Ha megfőtt, szűrőkanál segítségével kiemeljük, vigyázva, hogy ki ne szakadjon. Lecsepegtetjük és közben vékony tűvel pár helyen megszúrjuk és egy deszkával leborítjuk és kevés súllyal lepréseljük. Ha azonnal elhasználjuk, nem szükséges a füstölés, de ha tartjuk egy ideig, akkor másnap hideg füstön füstöljük meg.

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozásPatikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés