In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Ünnepi alkalomra gyűltünk össze 2014, október 14-én, 18.30 órai kezdettel, a Kávási Könyvtári Információs és Közösségi Helyen, mely szellemi hajléka az itt élő közösségnek, ahol nyitva az ajtó gyerekek és felnőttek előtt.

Eloadas Az I Vh-ban elesett hosok emlekere 4Eloadas Az I Vh-ban elesett hosok emlekere 2

Az Országos Könyvtári Napok keretében, Pál Éva a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer munkatársa koordinálásával, Kiss Gábor úr, a Zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatójának előadását hallgathattuk meg - Zalaiak az I. világháborúban - A Nagy Háború Zalában - címmelhogy ezen este Élő emlékezet legyen, múltunk értékeiért!

 Eloadas Az I Vh-ban elesett hosok emlekere 11

Az idén 100 éve tört ki az I. világháború, mely alapjaiban változtatta meg Európa és Hazánk népeinek helyzetét.

100 évvel ezelőtt községünkből fiatal férfiak, ajkukon nótával, csillogó szemmel vonultak be és indultak a különböző frontokra. A bevonulók közül a háború végén 18 fiatal férfi nem jött vissza, mert hősi halált halt.

Tartsuk meg emlékezetünkben Hőseink neveit!

A fehér harangtorony, vagy ahogy mi mondjuk a Harangláb tisztaságával világítson! A Hősök tábláján elhelyezett örökmécses mindig emlékeztessen bennünket rájuk! 

 Haranglab 2014

Legyen ezen emlékhely egy összekötő kapocs az itt élő emberek lelkében, ami a falunkhoz és egymáshoz kapcsolja őket.

A hazaszeretet minden nemzet számára egy és ugyanazt jelentse, a szülőföldhöz való ragaszkodást. Ez főleg igaz a magyarságra, mert hazánk fennmaradását a történelem folyamán sokszor fiai áldozatkészségének köszönhette.

„Nem ereszthet gyökeret az, aki nem tudja, hogy hol él”   

Most, hogy a kulturális élet megszervezése fontossá vált a községben, sokat változhat a helyzet Káváson, a kulturális élet kínálatában. Rendszeresekké válhatnak az olyan előadások, az olyan alkalmak, amelyek hasznos ismereteket, művészi élményeket közvetítenek. Rendelkezésre áll a könyvtár, amely kicsiknek, nagyoknak egyaránt kínál szak- és szépirodalmat.

Igen eredményes lehet egy közösségi ház, ha vannak benne gondolatébresztő, ismereteket átadó, művészi élményeket nyújtó programok. Aktív részesei lehetünk a jelenünknek, ha meg tudjuk beszélni egymással az együtt átélt élményeket, az elolvasott könyvet, vagy szót válthatunk a régi barátokkal, ismerősökkel, esetleg egy vendég előadóval a világ dolgairól. Ennek lehet egy igen jól kihasznált színtere a könyvtárunk.

Legyünk büszkék a falunkra, a község sok száz éves múltjára!

Egy szép őszi kiránduláson vettünk részt, 2014. október 4-én Kávásról Pannonhalmára. Kávásiak mellett jöttek velünk Zalaegerszegről, Zalaszentgyörgyről és Bagodból is, régi kedves ismerősök, s elkísért bennünket Gyöngyös Balázs atya is.

Pannonhalma minden látogatáskor más és más arcát mutatja, hiszen minden évszak kínál olyan eseményt, amelyért érdemes ide ellátogatni.

A több mint ezeréves múltra visszatekintő Főapátságot a Bakony és a Kisalföld találkozásánál, egy közel 282 méter magas dombra építették. Egyedülálló a ma is működő szerzetesrend. A monostort Géza nagyfejedelem, Szent István király apja, 996-ban alapította, tours-i Szent Márton tiszteletére. A Pannonhalmi Főapátságot és környezetét, 1996-ban a Világörökség részévé nyilvánították. "Ora et labora et lege - imádkozzál, dolgozzál és olvass"
A program részét képezte a Főapátság megtekintése - templom, altemplom, kerengő könyvtár. A pannonhalmi Szent Márton-bazilika ma látható tömegének nagy része a XIII. század elején épült kora gótikus stílusban, ám korábbi épületek falmaradványait rejti magában. A millenniumi év kiemelkedő eseménye volt II. János Pál pápa pannonhalmi látogatása. A látogatásról a Bazilikában elhelyezett emléktáblát megtekinthettük. Az apátság levéltárában őrzik Szent István 1001-es keltezésű kiváltságlevelét, valamint a tihanyi apátság alapítólevelét, amely a legrégebbbi magyar nyelvű írásos emlékünk. A levéltár egyidős a monostorral.

A pincészet bemutatását követően, 3 féle bor kóstolásával ismerhettük meg az itteni zamatokat, majd a Gyógynövénykertben a gyógynövényismertető mellett 3 fajta bencés csokoládét kóstóltunk, s a bencés likőrök zamatát is megízlelhettük. Régi ismerősökkel együtt, egy tartalmas szép napot töltöttünk el. 

2014 10 04 Kirandulas Pannonhalmara2014 10 04 Kirandulas Pannonhalmara 422014 10 04 Kirandulas Pannonhalmara 43

Képgaléria>>>

Állam- és egyházalapító Szent István király ünnepén, Kávás Község Önkormányzata és a Kávási Polgárőr Egyesület szervezésében, Szent István napi ünnepséget tartottunk 2014. augusztus 20-án, a Kávási Tájházaknál.

Az ünnepi műsor 16.00 órával vette kezdetét, a Tájházaknál felállított ünnepi nagysátorban. Az ünnepi szentmisét Gyöngyös Balázs atya tartotta, melynek része volt az új kenyér megszentelése, megáldása. 
Szent Istvan napi unnepseg - 2014. 08. 20.10Szent Istvan napi unnepseg - 2014. 08. 20.12Szent Istvan napi unnepseg - 2014. 08. 20.13Szent Istvan napi unnepseg - 2014. 08. 20.15
A nemzeti Himnusz eléneklését követően, az ünnep eredetéről hallottunk.

Szent Istvan napi unnepseg - 2014. 08. 20.25

Az ünnepi köszöntőt Vaski Csaba, Kávás község alpolgármestere tartotta.

Szent Istvan napi unnepseg - 2014. 08. 20.33Szent Istvan napi unnepseg - 2014. 08. 20.34

Vörös István János vezetésével, a fúvósok zenekari koncertje tette felemelővé az ünnepi műsort.


Szent Istvan napi unnepseg - 2014. 08. 20.42

A Kávási Violin Énekkar szép dalokkal örvendeztette meg a hallgatókat.

Szent Istvan napi unnepseg - 2014. 08. 20.76

Az ünnep zárásaként, Tóth Barnabás klarinét előadásában az alábbi népénekek hangzottak fel:

1. Magyar hazánk reményehozzád száll az ének

2. 'Ah, hol vagy magyarok tündöklő csillaga ... - egyházi zenék
3. 'Ah, hol vagy magyarok tündöklő csillaga ... Kodály féle
4. Áldott Szent István - egyházi feldolgozás
5. Magyarok fénye, ország reménye - egyházi feldolgozás
6. Boldogasszony Anyánk
7. Milleniumi Himnusz

A vacsorát a Kávási Nyugdíjasklub tagjai készítették.

A vacsorát követően, az Exit zenekar koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők.


Az ünnep lebonyolításához nyújtott segítséget ezúton is mindenkinek köszönjük!

Szent Istvan napi unnepseg - 2014. 08. 20.14


Tisztelt Jelenlévők! Kedves Ünneplők!

Kedves Kávásiak!

Szent István ünnepén köszöntök minden kedves megjelentett!

 
Augusztus 20-a államalapító királyunk és az új kenyér ünnepe. A parasztember ilyenkor tekintett végig munkáján, és a termést learatva, látta meg egész éves fáradozásának értelmét.

Közös munkánk eredményeként megtermett ez évi kenyérnek valónk és az biztonságban van. Köszönet érte azoknak, akik nap mint nap fáradoztak érte. Azt kívánom, hogy mindennapi kenyerünkből minél nagyobb karéj jusson valamennyiünk asztalára.

Augusztus 20-a egy kicsit a nyárbúcsúztató közös ünnepünk is.

Augusztus 20-a az egyik legősibb magyar ünnep, Szent István király és a keresztény magyar államalapítás emléknapja.
Márai írja egy helyen, „az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme", és azt tanácsolja, hogy„ készüljünk rá testben és lélekben ".  A felkészülés során érdekes szembesülni az ünnep történelmi áttekintésével. Augusztus 20-a minden magyar embernek alkalom a múlt felidézésére, hogy abból aztán reménységre okot adó jövő szülessen.

Tisztelt ünneplő közönség! Sokan valljuk, hogy Szent István nem években gondolkodott, hanem nemzedékekben. Így kerülhette el, hogy foglyul ejtse álmát az idő. Az ezeréves keresztény magyar állam a magyar nemzet közösségének nagy és maradandó alkotása. Közös alkotás, amely ezer esztendő összes nemzedékének, az ország összes valaha volt polgárának munkájából, harcából, szenvedéséből, kudarcából, sikeréből, reményéből és akarásából született. Vallom, hogy Magyarország közös alkotás, mindannyiunk tulajdona.

Az a hit, amivel Szent István államot alapított, kell, hogy megerősödjön! Tanuljunk meg tehát újra hinni! Higgyünk magunkban! Higgyünk családunkban! Higgyünk szomszédjainkban! Higgyünk munkatársainkban! Higgyünk értékrendünkben! Így érhetjük el, hogy országunk újra a szentistváni útra lépjen.

 

Bízom benne, hogy ezen az ünnepi délutánon jól érzik majd magukat, találkoznak barátaikkal, és kellemes órákat eltöltve, kicsit megpihenve, újult erővel folytatják munkájukat.

Nagyon sok diáknak az élet egy szakaszát zárja le ez a nyár. Aki tovább akart tanulni, és sikeresen felvételizett, annak elkezdődik egy új időszak. Nekik azt kívánom, hogy eredményesen valósítsák meg álmaikat.

Azoknak pedig, akik tanulmányaikat befejezték, elkezdődik a nagybetűs élet. Számukra azt kívánom, hogy a munkában leljék örömüket, és állják meg helyüket.

Türelemmel, kölcsönös megbecsüléssel és közös összefogással vigyük előre országunk, kis falunk, Kávás ügyeit. Csak így valósíthatjuk meg egyéni boldogulásunkat is.

 

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

Isten óvja és vezesse Magyarországot, Kávást és környékét a szentistváni úton!

Jó szórakozást és kellemes időtöltést kívánok!

 

Vaski Csaba

Kávás község alpolgármestere 
kavas tajhazak 28 

Képgaléria>>> 


A Darányi Ignác Terv – Kis értékű rendezvények megvalósítása Káváson - rendezvénysorozat keretében, Nyári kézműves tábort tartottunk Káváson, 2014. július 21-26. között, a KIKA (Kávási Ifjúságért Kulturális Alapítvány) és Kávás Község Önkormányzata támogatásával.

A tábort megnyitotta és a táborozókat köszöntötte Kávás Község Polgármestere, Fekete Heribert László.

A tábor helyszínének a Közösségi Ház adott otthont. Változatos programok színesítették a hetet: papírvirágok-, papír díszdobozok-, gipszképek-, dekupázs képek-, hűtőmágnesek-, mandala képek-, sógyurma díszek-; plakátok, rajzok Kávásról-, virággömbök készítése, gyöngyből állatok, karkötők, nyakláncok, fák; batikolt pólók a Könyvtár- és klubhelyiségben készültek. A napi étkezés, mely magában foglalta a tízórait és az ebédet, a földszinti nagyteremben kapott helyet.
Egy rövid kirándulás keretében megnéztük a Kávási Tájházakat, a felújított Dombi-boronapincét Szabó-hegyen, ahol képet kaptunk a régi hagyományokra épülő szőlőművelésről, borkészítésről, melyet a 17. század óta fennálló boronapincék őríznek.

A Sportpályát és a játszóteret hangos gyerekzsivaj töltötte meg vidámsággal, jókedvvel, közös játékok színesítették ezt a tartalmas hetet. A kávási táborozók mellett, közel 30-40 gyermek részvételével, érkeztek hozzánk Hegyhátszentjakabról, Zalaszentgyörgyról, Teskándról, Zalaegerszegről, Bocföldéről, illetve hazatérő kedves Kávásiak Szombathelyről és Szegedről.

A szombati nap zárásaként a hazalátogatók közül, Sári Flóra 6,5 éves szegedi táborozónk, színes népdalcsokorral ajándékozott meg Bennünket, majd Bokor Zoltán kávási táborozónk  zenekarával, néhány zeneszám előadásával mutatta meg tehetségét. A tábort Vaskiné Gyöngyi vezette.

Köszönjük a szép hetet, az új barátságokat! Viszontlátásra, 2015-ben!


Kavasi kezmuves tabor 2014 049


<<< Képgaléria >>>


Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozásPatikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés